Go

Featured Members
petloverannelies
1 Pet, Rescuer

vicyan
Adopter

Chrisis
1 Pet, Animal Lover

Sharlyn


TanCG
4 Pets, Animal Lover

RafayKorai




llllll
Name
JoinedOct 2009
Age24
GenderMale
LocationMalaysia
Occupation
Websitehttp://www.petfinder.com
ExperienceCat (0 Year)
Interested InAdopting Pets
Send Email View Phone 25 Comments
nothing











Comments
Page: 1 2    25 Comments
Marmoreal   Nov 14th 2009 at 3:28PM
lajnah da`imah tue bkn calang2 ulama...pakar hadith..mereka ulama yg meniti di atas manhaj nabawi..mereka menghabiskan umur untuk agama ..mereka tahu asbabul wurud hadith bkn mcm hang...nak phm hadith kena phm bahasa arab..hadith tue tak guna fi`il amr..so larangan dia tak keras..bkn mcm larangan mkn keldai aliyah dan nikah mut`ah.yg mengatakan hadith ini bukan larangan mutlak adalah ulamak hadith..syeikh al albany dlm membuat penilaian hadith ini ia mengatakan bahawa hadith ini shahih tp beliau tak bercakap dalam bidang fiqh...ulama fiqh mengatakan haram disini adalah jual beli untuk makan .hang nak bercakap sampai mcm tue sekali hang ada syahadah dalm bidang hadith?baik hang gi baca raf`ul malam a`immatul a`lam..baru hang kenal sape ulama..

jual ke beli ke sama je dik oi..kalau hang nak kata haram so kiaskan la pada arak..yg jual,yg beli,yg tanam dll semua haram.kalo dah jual haram takkan beli halal?sape sebenarnya yg menggunakan kaedah "matlamat menghalalkan cara"..hang ke aku?kalau pun aku jual aku ttp kata haram tp hang kata beli beza dari jual..hang lagi terus dari aku,menghalalkan apa yag diharamkan.ko dah jadi arbab..ko dah mengambil hak ALLAH.ambil hak ALLAH nie hukumnya berat...cuba hang gi tanya ustaz hang..tak pun cuba hang call JAKIM n cakap dgn ust aizam dari bahagian penilian aqedah..
hang rasa aku jual kucing untuk apa?aku akan let go pada org yg syg kucing je..

ttg nak ikut sape kan..aku still ikut nabi dalam perkara yg jelas ..bab wudhu` tlh jelas apa mungkin nak ambik yg syaz...

mmg jual beli kucing itu haram namun ia tak merosakkan aqedah.belainan dgn kepercayaan khurafat yg ko dok canang..ia akan membawa kepada syirik..syirik tempatnya di neraka..aku rasa hang yg kena taubat kat sini..dosa jual beli kucing tidak akan menidakkan seseorg masuk syurga tp syirik n khurafat tempatnya NERAKA!!!!..

nape pulak kalo jual bkn utk menyelamatkannya?ko larat nak bela sampai 40 ekor?tak larat kan..cube ko bayangkan kucing kat luar tue..seksa hidup depa..aku asyik dok kutip bagi kat org je...ko ingat senang nak bela kucing..aku, kucing demam pun dah takleh tdo...ko bela kucing pun takdak experince lagi...kalo ko dah kena baru ko terbeliak..ade ke aku cakap aku nak breed kucing untuk jual..?ayat tue ko bagi la kat org yg ko support dulu...
aku bela untuk puaskan hati aku...pnat seharian kat opis ilang bile tengok muke kucing2 aku..

lain la ko...tentera kan takde perasaan..

oleh kerana kaedah menjahr telah melampui so aku terpaksa bertegas...apakah bercinta boleh?berdating boleh?cuba ko jawab?lagi haram dari jual beli kucing.
berdua-dua antara berlainan jantina dilarang tegas dalam islam tp hang buat..baik hang mengucap.

“Dan apabila dikatakan kepada mereka, “Turutlah akan apa yang telah diturunkan oleh Allah", mereka menjawab: "(Tidak), bahkan Kami (hanya) menurut apa yang kami dapati datuk nenek kami melakukannya". Patutkah (Mereka menurutnya) sekalipun datuk neneknya itu tidak faham sesuatu (apa pun tentang perkara-perkara agama), dan tidak pula mendapat petunjuk hidayah (dari Allah)?” (al-Baqarah: 170)

hanya bercinta..berdating tp dalil telah jelas mengharamkanya..mana kedudukan hang nie?
  0  
angel83   Nov 18th 2009 at 2:13PM
Hi naq,

glamour dah u sekarang yer. bukan sekadar degree holder in army tapi juga boleh beri hujah agama. jangan terpesong sudah ler..
  0  
nurkasih   Dec 9th 2009 at 8:56PM
Tu dia.. dah sebulan i slow petfinder... macam nieh punyer fofular... keh keh.. berhadis2..berhujah agama.. dalam semua2 .. satu saja kita semua sama.. kita semua nieh semua para penjaga kucing... jadi berdamailah untuk kesejahteraan anak2 kaki empat.. amin~~

Lagi satu, hal kekucingan.. kita tak boleh khatam/bilang diri pandai dalam masa yang singkat.. mende nieh pun kekadang tak der buku yang dapat explain semua.. semuanya datang dari experience...sbb tue kita perlukan ornag lain.. yang dah experience dalam bidang nieh.. jadi instead of trying to prove i-dunno-what Naq, belajar digest apa yang terjadi dalam petfinder nieh.. Bela kucing Naq... tak da untung langsung kalau dibela dengan kasih sayang... Naq baru ada 2 kittens (kalau tak salah).. Itu pun membela dengan pertolongan your other half... Pengalaman Naq pun baru setakat kitten... dans ementara diorang masih kitten... masa nieh Naq patut guna untuk timba sebanyak mana ilmu2 dari kawan2 dalam nieh bila diornag dah besar nanti ... bila isu hormon ,isu organ failure satu hari nanti, isu grooming ( yang mana tangan kederat 2 nieh dah tak leh handle kucing yang 6/7 kg)., isu kesihatan yang boleh dielakkan, isu mating / spay atau neuter..

Itu semua pilihan diri sendiri... pendapat masing2.. belajar bertolak ansur... Jika kita rasa kita yang terbaik, masih ada ciptaan Allah @ manusia yang 10 kali ganda lebih baik dari kita..

~Wassalam..
  0  
Marmoreal   Dec 11th 2009 at 1:54PM
setelah kami meneliti hadith tersebut dan merujuk kepada pakar bahasa arab.apa yg nabi haramkan jual beli itu adalah kucing liar(kucing yg dok lepak kat padang pasir dan sebangsanya...as sanur maksudnya kucing liar)ALLAHU MUSTA`AN
  0  
asyrafkhairuddin   Jan 3rd 2010 at 8:50PM
thanks fer the info shark!
  0  
Comment









Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Contribute
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
Mobile App
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Shopee Store
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Gadhimai: Ending Mass Slaughter
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2021. All rights reserved.