Go
PetFinder.my Mobile App

Tasty Meat-Free Meals
Lost & Found
  Guidelines View All 

Lost in Subang Jaya
Otter, 2 Yrs


Lost in Selangor
Miniature Pinscher, 12 Yrs


Join PetFinder.my
Adopt an animal, find a loving home for your pet, meet animal lovers & discover useful tips!
  Join Now »  

   « Back To Listing Mimi
Mimi - Persian Cat
In Heaven
CatPersian
ProfileFemale, 9 Months
VaccinatedNo
DewormedYes
SpayedNo
ConditionHealthy
BodyMedium Size, Long Fur
ColorGray
LocationShah Alam, Selangor
Posted17 Dec 2010 (Updated 8 Mar 2012)
 
Owner
  20 Comments
Mimi nie baru jumpa....
Dah anta vet kesian die kene flu, fungus and kutu.....
Saya bela dia skarang mmg nak bela terus.......

Untuk melihat progress mimi sekarang sila lihat di sini...

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=5154&page=2

Mimi dah meninggalkan kita sbb die overdue anak2 die sume mati tak tahu nak cakap apa2....
(08 March 2012)
Report Abuse




Gallery

Click on photo to view photo gallery, or mouse over for preview


Muke Puas @ Buat2 tak bersalah selepas korek telinga dan kencing merata... Geram!!!!!!!!!!!
Muke Puas @ Buat2 tak bersalah selepas korek telinga dan kencing merata... Geram!!!!!!!!!!!


Evoulution........
Evoulution........


Hem~~~~~~~~~~
Hem~~~~~~~~~~


Yeah!!!!!!!!!!!~~~~~~~~~~~ i'm ROCK!!!!!!!!!! (menguap tu tutp la mulut) :b
Yeah!!!!!!!!!!!~~~~~~~~~~~ i'm ROCK!!!!!!!!!! (menguap tu tutp la mulut) :b


Orang nak makan die nak jugak yum2 sedap paddle pop....
Orang nak makan die nak jugak yum2 sedap paddle pop....


Sepi seekor perindu~~~~~~~
Sepi seekor perindu~~~~~~~


Feveret spot ske tgk burung tepi tingkap.........
Feveret spot ske tgk burung tepi tingkap.........


Penat baru lepas di mandikan
Penat baru lepas di mandikan


ape tengok2 buat muke kesian tunggu nak makan GREENIES....... Feveret mimi.....
ape tengok2 buat muke kesian tunggu nak makan GREENIES....... Feveret mimi.....


This is mine
This is mine


Penat tunggu abang die balik dari keje sampai tertido
Penat tunggu abang die balik dari keje sampai tertido


Wek!!!!~~~~~~~~
Wek!!!!~~~~~~~~


New Year!!!! Gambar mimi pada 1.1.2011
New Year!!!! Gambar mimi pada 1.1.2011


Malulah.... Jangan Tengok..... :b
Malulah.... Jangan Tengok..... :b


Sedih
Sedih


Monyok
Monyok


Show All Photos »
Minum
Minum




More Pets By rizom   [ view all ]

CIKU
Owner's Pet
Pingu
Sold
Nami
Sold






Comments
Share your comments here20 Comments
sharina   Dec 17th 2010 at 12:11PM
mimi buat pe la kat rumah tu..
  0  
adrianng87   Dec 17th 2010 at 1:10PM
Mimi is a nice kitten, good that you are taking care of her with Sharina. All the best!
  0  
marissa528   Dec 17th 2010 at 1:41PM
Owh, ini Mimi yang Sharina sebutkan tu.. Kalau jumpa kucing macam ni, 1st thing tgk tahap kritikal kurap dia tu.. kalau macam 50% badan dia berkurap, Saya suggest botakkan bulu dia dulu macam snowy saya. Lepas tu boleh proceed dengan treatment.

Kurap punya treatment yang saya bagi kat kucing saya dulu ada 2, satu mandikan dengan shampoo kurap Saya pakai Triseb Bexton(harga dalam rm30). Kalau nak guna Malaseb pun boleh.yang kedua, lepas dah kering, sapukan dengan creame fungus(harga dalam RM18).

Mimi misti akan jadi sekor kucing yang behave(macam snowy saya). Mmg tak rugi kalau You and Sharina keep her.
  0  
Owh lupa nak tanya.. Mimi ada masalah digestion tak? Kalau dia ceret2, nanti Rizom bagi dia makan isi dada ayam rebus, kalau besar mimi ni rasanya satu bahagian 'rib' boleh 2/3 kali makan.

Selalunya kalau kucing macam ni ada alahan dengan ikan, so let say rizom bagi makanan kucing(kibble) yang perasa tuna ke, boleh try tukar dengan yang perisa ayam.
  0  
farrahnize   Dec 17th 2010 at 2:27PM
kesiannyer....maybe mimi nie lost kot coz nampak pic dia mesti dia nie comel sebenarnyer.Hope she can fully recover soon n good luck for u sharina n Rizom...best biler both ader minat yg sama kan...:-)
  0  
sharina   Dec 17th 2010 at 3:14PM
@adrian: thanks adrian, we both try our best. mimi looks like a well behaved cat, yesterday we didnt used any cage to bring her to vet, she seems fine in a car, even look at the scenery. hopefully she will heal fast.

@kak marrissa: tu la kak saya ingat nak botakkan je bulu si mimi ni. tapi semalam Dr kate die ada selsema so tak boleh mandikan dah buat injection and doctor kasi ubat tuk 7 hari, so saya pun letak frontline combo yang saya beli tuk sandy ari tu. since mimi tak boleh mandi..

sekarang ni saya kasi makan blackwood tuk sandy, so semalam saya kasi BW gak tuk mimi and cairkan skit supaya die senang nak makan.

aah die memeng well behaved pagi tadi die mow2 saya ngendap kat tingkap kate "mimi, shuu, nanti kacau orang," terus mimi duduk and slow je mow die..

so far die blum yak lagi, tapi shi shi banyak la..maybe sebab die minum air je..

@farrah: tula, nasib baik sesame minat, insyallah doakan mimi cepat sihat..saya pun kalau boleh nak die cepat sihat kesian tengok macam tak larat je jalan. tapi nak juga bermanja, golek2 sebelah kite walaupun die sakit.
  0  
shahcats   Dec 17th 2010 at 7:03PM
kesian dia..lost ni sharina.. kalau bele elok2...nanti cantik la ni..rasanya condition snowy pun mcm ni gak dulu kan mar?
  0  
sharina   Dec 17th 2010 at 7:49PM
tu la maybe kot..tapi kalu lost nape die kurus keding gle..kucing stray kat apartment saya semua leh tahan besar tak kurus langsung..ni dah severe kurus ni
  0  
marissa528   Dec 18th 2010 at 12:50AM
Haha shah poyo. A'a dulu snowy pun cekeding gak ar. cam ni la lebih kurang. tgk dari kebesaran kepala, mimi niakanjadi lebih gebu dari snowy.

Sharina: DLH ni tahap suvivalnya tak seperti stray cat keliling kita. Mungkin dia sesat dan tak dapat makanan yang dia mahu. Mungkin dia selalu lost dalam battle dengan kucing biasa. Usually DLH org tak buang, sbb saham dia tinggi. Dari buang, org akan jual. Haha. Dulu snowy yang saya beli sakit critical tu pun rm300. huhu.
  0  
sharina   Dec 18th 2010 at 1:07AM
rupanya begitu...
bf saya dah start memotong bulu mimi..
saya plak duk dengan sandy tengok ace ventura...

saya tengok selsema die dah kering, mata die pun kurang berair dah..
  0  
yukitada   Dec 21st 2010 at 9:39AM

kitten nie bukan nak di adopt ker ?
  0  
shahcats   Dec 22nd 2010 at 1:44PM
yukitada..was for adoption..skrg da adopted..cuba tgok status kat atas..
  0  
bbtj   Feb 11th 2011 at 8:31PM
hi rizom. flu n fungus..oh sama cam Evaa nye kes ler nih..evaa pun dah antar vet.Boleh tak bagi tau apa rawatan yg dah mimi dapat utk flu dan fungusnya.? sy nak tgk sama ada sama tak dgn apa yg vet sy beri pada Evaa.tq
  0  
rizom   Feb 12th 2011 at 11:15PM
yukita: sorry not for adoption

shahcats: thanks, for answer for me...

bbtj: helo thanks for view my pet profile. ooo kesian kalu die masih kecik lagi si Evaa tu.. mimi nie 70% bulu die gugur so terpaksa la cukur... cukur pun ada cara gak jangan cukur kepala n ekor die sbb nnt die nak gigit ekor die.... pasal hantar vet mimi di berikan suntikan anti fungus, pil anti fungus, pil flu dan syrup untuk hair n skin improvement.. nak jaga mimi memang kene bersabar mcm orang jugak kalu sakit banyak buat perangai.... pasal fungal tu saya mandikan die dengan shampoo anti fungal dan kutu jenama TRISEB harga dlm RM 3+.++~RM40.00 kalu nak kuat lagi pakai malaseb dlm RM 4+.++ ~ RM 5+.++... Saya mandikan dia dlm tiap2 hari dalam seminggu tu sbb fungal die dah tahap teruk.. selepas seminggu saya mandikan 2 kali seminggu... nak mandi pun ade cara jugak mandikan guna air suam bukan air panas taw lol.... dalam air suam tu saya isi antiseptik dettol murah je belikat kedai campurkan sikit sebab yela kucing yang ada fungal dan kutu nie mudah kene penyakit kulit... so basahkan dan shampoo semua dan biarkan dlm 10 ke 15 minit biar je pastu baru bilas dan jirus dengan air suam bercampur antiseptik dettol tu.... dah siap keringkan gune kain tuala yang bersih (kesat sampai kering sebab fungal mudah merebak dalam keadaan kulit yang lembab). dan satu lagi nie petua orang-orang tua la pakai MINYAK GAMAT isi kat tempat luka dan tempat kene fungal tu (memang mujarab dalam 2 minggu saya dpt lihat kesan pada mimi). So itulah cara saya treat mimi, saya bukan oktor tapi dapat tunjuk ajar dari rakan2 saya di petfinder dan diluar dan juga atas nasihat doktor.... dan thanks for concern about mimi
  0  
bbtj   Feb 18th 2011 at 11:46PM
thanks bro skang evaa dah ok.sy mandikan dgn malaseb n anti fungus n dpt suntikan anti fungus.thanks sebab share semua info yg baik tu..dapat sy belajar.bukan apa klu pergi vet kang habis banyak jugak..so baik dpt info kat sini jd senang boleh tahu terus di samping jumpa vet.tak ler kena ketukk.say hi to mimi...
  0  
adrianng87   Mar 17th 2011 at 12:08PM
wow mimi is looking very healthy now! good job!!!
  0  
rizom   Mar 17th 2011 at 2:47PM
adrianng87: hehehe sangat sihat... pagi2 kacau orang suh bangun tido plus mintak greenies sanggup naik badan and tarik selimut suruh bangun...

bbtj: bagusla eva dah ok.... if any question ask otai2 kite kat forum mereka lebih arif dari saya hehehehe............
  0  
shahcats   Mar 24th 2011 at 12:42AM
good job!
  0  
rizom   Mar 24th 2011 at 2:45PM
shahcats: Thanks Bro~~~~~~~
  0  
marissa528   Jun 11th 2012 at 10:36PM
Dah lama tak buka petfinder, bila buka ni bau tau Mimi dah takde.. sedihnye... :'(
  0  


Have a question or comment about this pet? Login or Sign Up to join the discussion!







Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Contribute
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
Mobile App
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Shopee Store
Pet Food, Toys & Products
Royal Canin Education
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Gadhimai: Ending Mass Slaughter
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2021. All rights reserved.