Go

Kucing Ini Tidak Menyusahkan Sesiapa. Tidak Ganggu..

 Kucing ini tidak menyusahkan sesiapa. Tidak ganggu sesiapa dan tidak pula membahayakan nyawa mana-mana pihak pon. Mengapa dia direjam dengan batu hingga cedera di kepala tanpa salah apa-apa? Kecederaan dialami kucing dilihat agak serius dan kucing jugak dibiarkan menggelinting kesakitan dalam jangka waktu yang lama.

Kejadian dilaporkan berlaku pada 19 Jun 2022 jam 1.13 pagi di depan Mr DIY Express Semeling, Kedah.

Masih ramai tiada kesedaran bahawa memperlakukan keganasan dan kecederaan terhadap kucing dan lain-lain haiwan domestik merupakan jenayah haiwan. Boleh dipenjara maksimum 3 tahun dan didenda maksimum RM100,000.00 jika sabit kesalahan di bawah Akta Kebajikan Haiwan 2015.

Saksi kejadian diminta tampil melaporkan jenayah keganasan haiwan ini. Laporkan kes jenayah haiwan domestik ke awa.dvs.gov.my dan kes jenayah haiwan liar ke hotline 1-800-88-5151.

Untuk kongsikan kes jenayah haiwan sebagai kesedaran semua sila ke www.wasap.my/+60105394749 atau visit www.animalmalaysia.com untuk aktiviti haiwan.

“HAIWAN KHAZANAH AMANAH TUHAN”

#siripendidikanawamanimalmalaysia #dvs #perhilitan #pbt #animals #stray #wildlife #wild #wildanimals #dogs #cats #strayanimals #saveouranimals #cruelty #animalcruelty #saveourstray #feeder #animalfeeder #law #justice #advocacy #animallaw #animaladvocacy #animalvoice #animaljustice #malaysiaanimals #animalmalaysia #malaysiaanimalassociation

#aktakebajikanhaiwan2015 #aktapemuliharaanhidupanliar2010

Sumber : Hafiz Qayyum


Source: https://www.facebook.com/malaysiaanimalassociation/videos/33.. Facebook Comments


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008 - 2022, PetFinder.my. All rights reserved.