Go

‘bela Tapi Susahkan Jiran’ - Wanita Geram, Hempas Penyapu Lepas Jumpa 3 Longgok Najis Kucing - Sinar Plus

 


Kucing tiada akal mengerti bagaimana menjaga adab dan hubungan sesama jiran. Pemilik kucing perlu kesedaran tanggungjawab melindungi perasaan jiran dan melindungi keselamatan kucing peliharaan. Patuhi pengurusan memelihara kucing supaya tidak berlaku kacau ganggu dan ancaman nyawa kucing.

Elakkan daripada berlaku permusuhan sesama jiran tetangga yang boleh mengakibatkan kezaliman kucing berlaku.

Perlu diingatkan sekiranya kucing pemilik dianiaya dan dizalimi akibat kecuaian kucing. Pemilik boleh diheret ke mahkamah atas dakwaan kecuaian yang menyebabkan kucing dizalimi dan mengalami kecederaan atau menyebabkan kematian di bawah Akta Kebajikan Haiwan 2015 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 3 tahun dan denda maksimum RM100,000.00

Bersama membanteras jenayah haiwan. Kehidupan haiwan tanggungjawab bersama.

Laporkan terus kes jenayah haiwan domestik ke https://awa.dvs.gov.my atau hubungi pejabat DVS negeri berhampiran. Manakala laporkan kes jenayah haiwan liar ke hotline 1-800-88-5151 hubungi pejabat Perhilitan negeri terdekat.

Untuk kongsikan kes jenayah haiwan sebagai kesedaran semua sila ke www.wasap.my/+60105394749 atau visit www.animalmalaysia.com untuk aktiviti haiwan.

“HAIWAN KHAZANAH AMANAH TUHAN”

#siripendidikanawamanimalmalaysia #dvs #perhilitan #pbt #animals #stray #wildlife #wild #wildanimals #dogs #cats #strayanimals #saveouranimals #cruelty #animalcruelty #saveourstray #feeder #animalfeeder #law #justice #advocacy #animallaw #animaladvocacy #animalvoice #animaljustice #malaysiaanimals #animalmalaysia #malaysiaanimalassociation

#aktakebajikanhaiwan2015 #aktapemuliharaanhidupanliar2010

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160916917324883&id=87363369882KUCING haiwan peliharaan disukai ramai. Namun ada di antara pemiliknya mengambil mudah perihal najis kucing membuatkan ramai geram.

Source: https://sinarplus.sinarharian.com.my/kisah-masyarakat/bela-t.. Facebook Comments


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008 - 2022, PetFinder.my. All rights reserved.