Go

Video Pembuangan Kucing 1 Pembuangan Kucing Ini Di..

 Video pembuangan kucing 1 : Pembuangan kucing ini dimaklumkan berlaku di Tanjung Piandang, Perak pada 18 Jun 2022 tempohari.

Pelbagai kesedaran telah dibuat terhadap pemilik kucing mengenai kesalahan membuang kucing merupakan satu jenayah berat haiwan yang membawa hukuman penjara minimum 1 tahun hingga maksimum 3 tahun dan denda minumum RM20,000.00 hingga maksimum RM100,000.00. Namun ia tidak memberi kesedaran apa-apa malah jenayah pembuangan kucing semakin menjadi-jadi.

Maka dengan itu sebaiknya Akta Kebajikan Haiwan 2015 ini wajar dipinda dengan memasukkan hukuman sebatan. Manakala pegawai-pegawai penguatkuasa dan penyiasat perlu menjalani latihan kompetensi untuk

Saksi kejadian pembuangan kucing sama ada pemilik premis yang mendedahkan cctv atau orang awam adalah dirayu mengemukakan laporan lengkap rasmi mengenai jenayah pembuangan haiwan dengan menyertakan bahan bukti seperti gambar dan video jelas serta maklumat lain yang dikehendaki.

Laporkan kes jenayah haiwan domestik ke awa.dvs.gov.my dan kes jenayah haiwan liar ke hotline 1-800-88-5151.

Untuk kongsikan kes jenayah haiwan sebagai kesedaran semua sila ke www.wasap.my/+60105394749 atau visit www.animalmalaysia.com untuk aktiviti haiwan.

“HAIWAN KHAZANAH AMANAH TUHAN”

#siripendidikanawamanimalmalaysia #dvs #perhilitan #pbt #animals #stray #wildlife #wild #wildanimals #dogs #cats #strayanimals #saveouranimals #cruelty #animalcruelty #saveourstray #feeder #animalfeeder #law #justice #advocacy #animallaw #animaladvocacy #animalvoice #animaljustice #malaysiaanimals #animalmalaysia #malaysiaanimalassociation

#aktakebajikanhaiwan2015 #aktapemuliharaanhidupanliar2010


Source: https://www.facebook.com/malaysiaanimalassociation/videos/59.. Facebook Comments


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008 - 2022, PetFinder.my. All rights reserved.