Go

Soalan Kezaliman Pbt Terhadap Anjing Dan Peranan L..

 
Soalan kezaliman PBT terhadap Anjing dan peranan Lembaga Kebajikan Haiwan tersenarai di Parliamen pagi ini. Soalan No. 17 akan disuarakan oleh Ahli Parlimen Bagan Serai Dato’ Dr. Noor Azmi bin Ghazali terus kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia Y.B Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Untuk rekod Malaysia masih jauh ketinggalan dalam menjaga kebajikan haiwan terutama haiwan gelandangan seperti kucing dan anjing walau negara memiliki Lembaga Kebajikan Haiwan dan Akta Kebajikan Haiwan 2015.

Ini kerana :

1. Kakitangan PBT ada kekebalan daripada tindakan undang-undang jika menzalimi haiwan ketika dalam melakukan tugas tangkapan anjing atau kucing.

2. Makan daging anjing dan kucing bukan jenayah seperti termaktub dalam.Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan tiada mana-mana klausa meletakkan pemakanan aniing dan kucing sebagai tegahan atau jenayah kezaliman.

3. Lembaga Kebajikan Haiwan ada dikerumuni oleh individu berkepentingan dalam perniagaan dan akhirnya suara adil dan lantang untuk haiwan gagal dilontarkan.

Semua ini perlu diubah!

#animals #strayanimals #animalmalaysia #animalcruelty #cruelty #malaysiaanimals #saveouranimals #stray #saveourstray #malaysiaanimalassociation

Source: https://www.facebook.com/animalmalaysia/photos/a.63918759962.. Facebook Comments


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2008 - 2020, PetFinder.my. All rights reserved.