Go





View By Date
 All Dates
 2020 (4775)

        August (80)

        July (578)

        June (611)

        May (725)

        April (809)

        March (711)

        February (629)

        January (632)

2019 (7957)

2018 (6552)

2017 (6269)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32     [ Next ]
Subsidi Pemandulan Di KKS - 1 Julai 2012
2nd Jul 2012, by SCRATCH

16 ekor kucing telah didaftarkan untuk dimandulkan di Klinik Kembiri Setapak. Kucing-kucing jalanan yang didaftarkan ini terdiri daripada 7 ekor betina dan 9 ekor jantan. 1) SCRATCH fostered cats - 2 betina ManjeSofiya 2) Titin Md Noor - 3 jantan (50% subsidi) Titin 3) Nurhuda Jamaluddin  1 jantanNorhuda4) Hernydiatee Hakim - 2 jantan + 2 betinaMenurut Herny, kucing¬≤ ini dibawanya dari Medan Selera Sg. Pusu. Herny5) Ernie Ariyanti  1 betinaErnie6) Siti Noraini Suriya Mo...

Read Full Story    |    View Comments
LATTE (Elizabeth Leong)
26th Jun 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Elizabeth,  Isnin, 21 Mei 2012 - 7:31pmDear KTAJ,Thank you very much for your time and attention - also, for the possible future help that you would be offering. As I have posted on your wall last week and today, I have a cat that was saved from Taman Bunga Raya's roadside after a hit-and-run accident and the cat seems to have an owner.My friend and I would like to request for the help of KTAJ to locate his owner / possibly find him a new owner. Also, as men...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan (Fasya Neza Zainal Abidin)
26th Jun 2012, by SCRATCH

Fasya Neza Zainal Abidin telah memohon subsidi pemandulan untuk kucing betina seperti dalam gambar di bawah.Sebelum pembedahanSelepas pembedahanPemandulan telah dilakukan di Klinik Kembiri Setapak pada 9 Jun 2012.Kos pemandulan ialah RM70 dan subsidi pemandulan adalah 100%, dan menggunakan Dana SCRATCH.

Read Full Story    |    View Comments
Perbicaraan Kes Kekejaman Haiwan Oleh Pet Boarding Service
6th Jun 2012, by SCRATCH

Ingat tak lagi TRAGEDI 4 SEPTEMBER 2011 mengenai berita kekejaman haiwan peliharaan oleh sebuah pet boarding service di Damansara Damai? Kes ini akan dibicarakan di mahkamah beberapa hari lagi. DVS akan mendakwa pet boarding service tersebut di atas kecuaian dan kekejaman yang telah mereka lakukan. Kepada beberapa saksi yang telah dihubungi, harap kalian dapat memberikan kerjasama penuh bagi memudahkan kes ini dibicarakan dan diadili dengan lancar. Kepada pencinta haiwan yang ingin datang dan...

Read Full Story    |    View Comments
Nek Jah Di Johor Bahru
2nd Jun 2012, by SCRATCH

Sebaik saja pulang dari rumah Nek Zaharah, Sabariah dan Zetty terus menuju ke rumah Nek Jah.Seperti Nek Zaharah, Nek Jah juga merupakan seorang pemberi makan haiwan jalanan di sekitar Pasar Taman Universiti, Skudai juga. Nek Jah berusia 85 tahun, tinggal berdua bersama suaminya yang sedang sakit dan hanya mampu duduk sahaja.Pandangan hadapan rumah Nek YahNek Jah mempunyai lebih dari 100 ekor kucing, seekor itik dan angsa. Nek Jah menguruskan haiwan-haiwan peliharaannya sendiri tanpa dibantu sesi...

Read Full Story    |    View Comments
Nenek Zaharah Di Johor Bahru
2nd Jun 2012, by SCRATCH

Nek ZaharahGambar di atas telah di kongsikan oleh saudari Sabariah di wall Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook. Beberapa hari selepas itu, SCRATCH-er kami di Johor, Cik Zetty Abdillah telah ke Taman Universiti, Skudai, Johor bersama Sabariah untuk melawat Nek Zaharah. Nek Zaharah sudah berumur 75 tahun, kematian suami sejak tahun lalu dan kini tinggal sendirian bersama 10 ekor kucingnya. Nek Zaharah tidak mempunyai anak. Namun sekali-sekala, anak tiri beliau akan datang membantu dan ...

Read Full Story    |    View Comments
Kenapa Masih Teragak-Agak Memandulkan Haiwan Peliharaan Anda?
2nd Jun 2012, by SCRATCH

Gambar di atas tentu 'familiar' di mata anda, kan? Gambar di atas hanyalah sebahagian kecil daripada beratus-ratus gambar anak-anak kucing tanpa ibu yang kami pernah siarkan bagi tujuan mendapatkan tuan baru. Ada yang kematian ibu akibat dipatuk ular, digigit anjing liar, dilanggar kenderaan. Ada yang dibuang dan ditinggalkan di di dalam kotak, di belakang bangunan, di kedai-kedai makan, dan di tepi jalan. Daripada gambar-gambar yang kami iklankan, hanya beberapa ekor saja yang su...

Read Full Story    |    View Comments
QUEEN Lumpuh Dan Sarat Mengandung (Cik F / SCRATCH-Er)
2nd Jun 2012, by SCRATCH

Seekor kucing betina tiba-tiba muncul di belakang rumah ibu salah seorang SCRATCH-er, Cik F, pada awal May 2012 yang lalu. Tidak tahu sama ada ia dibuang atau datang sendiri ke kawasan tersebut. Sangat manja, menandakan ianya pernah bertuan. Kucing betina ini dinamakan sebagai QUEEN. Ketika ditemui, QUEEN telah lumpuh separuh badan dan tidak dapat mengawal pengeluaran najis dan perutnya yang kelihatan semakin membengkak. Cik F membawa QUEEN ke Klinik Haiwan PD. Menurut Dr Emy, kucing ini ada mas...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Lumpuh Di Batu Pahat (Hidayah)
2nd Jun 2012, by SCRATCH

Ini email yang kami terima daripada saudari Hidayah : Jumaat, 11 May 2012 - 9:44amsaya ada satu perkara yang merungsingkan saya..... semalam jiran saya keluarkan kucing jantan dari longkang..dia dah terendam lama..dengan keadaan kucing tuh (saya suspek) lumpuh dan kesejukan... sebagai manusia mmg xkan nak biarkan ja.saya ambik jugak walaupun saya x mampu nak bagi komitmen dgn kucing sebegini sebab saya xcukup kesabaran .... saya akui saya mmg x boleh nak handle...saya xnak buang dia ke huta...

Read Full Story    |    View Comments
Perkembangan Terbaru GARFIELD (Nur Zulianas)
1st Jun 2012, by SCRATCH

Ingat lagi pada GARFIELD, si kucing berwarna oren yang di temui patah peha di Taman Alam Megah, Shah Alam? Semalam kami menerima email dari Zulianas mengenai perkembangan GARFIELD. Khamis, 31 May 2012 - 9:31pm Hi..di sini sy update ttg perkembangan kesihatan Garfield..Alhamdulillah,Garfield makin sihat..dan dia boleh berjalan seperti biasa..tetapi tidak boleh terlalu lama...kedudukan tulang kakinya belum stabil dan lurus lagi..jalan still membengkok dan terlipat ke dalam...insyaAllah,mung...

Read Full Story    |    View Comments
RIP TUMMY (Najib)
1st Jun 2012, by SCRATCH

Kisah TUMMY kami siarkan beberapa hari yang lalu. Ini pula email yang kami terima daripada Najib selepas kisah TUMMY disiarkan.  Khamis, 31 May 2012 - 1:04amAssalam admin. Dukacita sy bgtau Tummy dah meninggal pkl 2 lebih ptg td.. maaf lmbt inform..disbbkan sy dlm keadaan t'lalu sedih & runsing sejak tummy sakit mlm isnin lalu,,doc ckp punca jangkitan kuman dlm darah, sy blur & x tau nak taip ape skrg,,sebak bile bkk fb ade yg pm b'minat nak adopt tummy,,terima kasih KTAJGambar...

Read Full Story    |    View Comments
TUMMY (Muhamad Najib Mustafa)
30th May 2012, by SCRATCH

Seekor anak kucing di temui dengan luka pada kaki dan perut di sebuah kedai makan di Majidee, Johor Bahru pada 11 May 2012 yang lalu.Pada 12 May 2012, Najib telah membawa anak kucing ini mendapatkan rawatan di Klinik Veterinar Family. Anak kucing ini juga telah diberikan nama TUMMY. Xray telah dilakukan untuk mengenalpasti kecederaan pada kaki TUMMY ini. Doktor mengesahkan kaki kanan belakang TUMMY patah dan kakinya terpaksa di simen untuk proses penyembuhan.Kos rawatan TUMMY ni ialah RM...

Read Full Story    |    View Comments
Anak Kucing Hernia (Nurul Huda Mat Dan)
30th May 2012, by SCRATCH

Anak kucing ini ditemui dalam longkang oleh Nurul Huda pada 9 May 2012. Bawah perutnya kelihatan merah dan membengkak. Malah, ada luka pada kaki anak kucing malang ini. Kemungkinan di langgar kenderaan dan menyebabkannya terjatuh ke dalam longkang tersebut. Pada 14 May 2012, Nurul Huda telah membawa anak kucing ini ke UPM untuk rawatan dan disahkan kucing ini hernia. Pembedahan perlu dijalankan dan luka menanah pada bahagian kaki perlu dibersihkan dan dirawat. Ini pula gambar-gambar te...

Read Full Story    |    View Comments
Si Puteh SHIRO (Afiq Luqman/Lily Kim)
30th May 2012, by SCRATCH

Seekor kucing jantan DLH kelihatan berkeliaran di kawasan perumahan saudara Afiq Luqman. Beberapa kali beliau cuma menangkap kucing yang dipanggil sebagai SI PUTEH ini tetapi gagal. Kucing ini kemudian tidak kelihatan selama sebulan.Apabila ditemui semula pada 24 April 2012, didapati SI PUTIH dalam keadaan begini. Kakinya mereput dan berulat. Alhamdulillah Afiq Luqman berjaya menangkapnya dan dibawa untuk rawatan di Pet Paradise Clinic di Johor Bahru. Kaki SI PUTEH terpaksa di potong. SI PUTEH t...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS - 26 May 2012
30th May 2012, by SCRATCH

Sebanyak 4 ekor kucing telah dimandulkan menggunakan Dana SCRATCH pada Sabtu, 26 May 2012 yang lalu. 2 ekor kucing dibawa dari rumah anak-anak yatim Pusat Jagaan Nuri yang kami lawati pada 20 May lepas. Kucing-kucing PJN bersama salah seorang penjaga rumah anak yatim iniKucing pertamaKucing keduaKucing-kucing ini akan dikurung dalam sangkar yang kami bawa untuk dipinjamkan sepanjang proses pemulihan memandangkan sangkar besar yang ingin kami dermakan kepada rumah anak yatim ini dalam p...

Read Full Story    |    View Comments
Sehari Bersama Anak-Anak Pusat Jagaan Nuri
29th May 2012, by SCRATCH

Di atas jemputan oleh Encik Aidid Ismail, Pengurus Perhubungan Usahawan, Perolehan Kumpulan Telekom Malaysia, SCRATCH telah ke rumah anak-anak yatim Pusat Jagaan Nuri di Setapak pada 20 May 2012 yang lalu. Tujuan asal Encik Aidid menjemput kami adalah untuk memberikan penerangan penjagaan kucing yang betul kepada adik-adik yang menghuni Pusat Jagaan Nuri ini memandangkan adik-adik di sini suka memelihara kucing dan membawa pulang kucing-kucing yang mereka temui. Pada hari yang sama, tu...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS - 20 May 2012
23rd May 2012, by SCRATCH

Sebanyak 7 ekor kucing telah menyertai Snip Program pada Ahad, 20 May 2012. 5 ekor ini dibawa oleh feeder/fosterer SCRATCH. 2 ekor kucing mixed birman (gambar tengah, carrier atas dan bawah) adalah milik saudari Yumie yang kini sedang berpantang dan kucing¬≤ beliau dijaga oleh fosterer SCRATCH, Cik Sri. Kos pemandulan 2 ekor kucing ini dibiayai sendiri oleh Yumie. 3 ekor lagi (2 betina + 1 jantan) merupakan kucing jalanan yang dimandulkan dan akan dicarikan tuan baru. Sekiranya tiada a...

Read Full Story    |    View Comments
FITRI Bebas Sporo! (Myza Nordin)
23rd May 2012, by SCRATCH

FITRI BAM BAM! Fitri mula-mula di temui pada September 2011. Kisah Fitri boleh dibaca di SINI. Kini, setelah hampir 8 bulan di rawat, kami dengan sukacitanya mengisytiharkan Fitri kini bebas Sporo, dan sihat sepenuhnya. Bantuan subsidi yang kami berikan bersama funder lain seperti My Animal Care, Petfinder dan Malaysian Dogs Deserve Better untuk membiayai perubatan si Fitri hanyalah bantuan sokongan semata-mata. Selain ubat-ubatan yang diberikan kepadanya, Fitri sebenarmya sembuh ...

Read Full Story    |    View Comments
Sumbangan Dari CatsnDogs.my!
19th May 2012, by SCRATCH

Tengok ni! Ini adalah sumbangan cat-toys yang kami terima daripada Saudari Azza Hafizah untuk dijual di booth kami. 100% hasil jualan barangan ini akan disalurkan ke Dana SCRATCH.  Menarik, kan? Jika anda berminat untuk memiliki cat-toys ini untuk dihadiahkan kepada si comel kesayangan anda, jangan lupa dapatkan barangan ini di booth kami di acara-acara jemputan akan datang. Selain itu, anda boleh mendapatkan barangan ini terus daripada Azza hafizah di : a) Facebook - https:/...

Read Full Story    |    View Comments
Update On Garfield (Nor Zulianas)
19th May 2012, by SCRATCH

Tentu anda masih ingat pada Garfield, kucing yang ditemui oleh Nor Zulianas pada Mac lepas. Ini update terbaru yang kami terima dari Zulianas : " Hi....sorry sgt2 sebab dah lama tak update...bz...Garfield sihat...dah masuk hari yg ke 7 dia dekat rumah...sebelum ni dia kena tahan wad 10 hari...sbb condition kaki dia kurang baik selepas operation tu...badan dia mula menyusut..and sgt kurus..then ada nanah dlm kaki yg besi tu...smpai bawah perut..doctor dah buang nanah tersebut..lebih...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Contribute
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
Mobile App
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Gadhimai: Ending Mass Slaughter
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2020. All rights reserved.