Go





SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
Meow Pemeriah Suasana Berkursus
22nd Feb 2016, by SCRATCH

Hi Kawan-Kawan! Salah seorang volunteer kami ada kursus teambuilding di Melaka. Haaa memang tak sangka yang anak anak bulu nih joined sekali. kursus 3 hari dan mereka ni gigih duduk bersama. boleh dapat sijil macam nih. kucing-kucing ini dijaga baik oleh pihak resort. cuma nanti kena educate tentang pemandulan bagi mengelakkan populasi kucing-kucing ini bertambah. Khusyu' betul dia mendengar pengisian kursus! kucing ni boboi yang sangat manja. kerja nya asyik mintak digaru2 dan di...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing, Outstation Dan Rindu
18th Feb 2016, by SCRATCH

Hi kawan-kawan, Korang ada tak berperasaan macam ni bila selalu kena pergi outstation? How we wished yang anak-anakbulu kita nih boleh text dan update keadaan diri mereka kan? Kredit Gambar: Cik Idaxu Raiskebiasannya kita akan tinggalkan kunci rumah kepada rakan yang kita percayai untuk menjaga mereka sekiranya tempoh outstation agak panjang. kalau outstation sekejap-sekejap biasanya anak anak tinggal sendiri. tapi nanti bila balik akan ada banyak harta karun di atas lantai! bertabah l...

Read Full Story    |    View Comments
A Counter-Reply To The Wild Accusations Thrown To KTAJ/SCRATCH
24th Mar 2015, by SCRATCH

Disclaimer: This entry is to explain and to counter-reply the accusations thrown to KTAJ/SCRATCH and its members. We are not interested to engage any fight with any NGO or individuals. With this entry published, we assume everyone has moved on and really mean it. Should there be any screenshot of accusation concerning us, we do not hesitate to take a legal action. ------------------------------------- -------------------------------------------------- Days ago, our volunteers came across a ...

Read Full Story    |    View Comments
Bertabahlah Malaysia
29th Dec 2014, by SCRATCH

As Salam dan Selamat Sejahtera,Belum surut lagi kesedihan kerana kehilangan MH370 dan tragedi MH17, kini kita dikejutkan pula dengan kehilangan QZ8501 dikala kita bertungkus lumus menghadapi masalah banjir. Berat betul dugaan dan ujian yang terima.Credit: Artwork by Lydia RayyanKami amat2 bersimpati dan berduka dgn kejadian yang menimpa.Anak2 bulus di rumah selesa tidur dan bermain, makanan dan air tidak ada yang kurang..Bila melihat keadaan banjir di pantai timur, kami terfikir, bagaimana denga...

Read Full Story    |    View Comments
Neutering Day @ Klinik Kembiri Setapak Sponsored By The Bodyshop
30th Oct 2014, by SCRATCH

Hi kawan-kawan!Many weeks ago we were approached by The Bodyshop personnel who wanted to be known as Amy. Amy contacted us and informed us a good news! The Bodyshop agreed to sponsor our Neutering Program and we managed to neuter 18 stray cats, 9 of which are females. The program was conducted on last Sunday and this event has benefited both the stray cats and the public. The sum of this neutering sponsorship is MYR 1500 and apart from that, The Bodyshop was so generous (we bet they are still ge...

Read Full Story    |    View Comments
S.C.R.A.T.C.H @ Kulaijaya
8th Oct 2014, by SCRATCH

Hello kawan kawan, Hujung minggu (4th Oktober 2014) lepas kami telah dipelawa oleh pihak pegurusan IOI Mall Kulaijaya untuk terlibat dalam program World Animal Day 2014. Program ini bertujuan memberi kesedaran tentang kepentingan Trap-Neuter-Release/Rehome-Manage kepada populasi haiwan terbiar di luar sana sama ada kucing ataupun anjing. KAmi ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Eric, iaitu salah seorang organizer dan contact person yang banyak berurusan dengan kami. Sebahag...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #7 - Miss Lola
7th Oct 2014, by SCRATCH

As Salam..#myfurrykidsnamescratchktaj          Before Dulu Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Miss Lola a.k.a Bola 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Cik Jilapah 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Kawan rescue dari Simpang Pulai. Masa tu ada trip ke Pulau...

Read Full Story    |    View Comments
Arrrghhhh...takutnya Dengan Kucing!!
21st Sep 2014, by SCRATCH

As Salam..Haaii...cuba baca tajuk kat atas...mcm biasa dengar je dialog ni bila kita makan di warung atau kedai mamak kan...siap ada yg angkat2 kaki atas kerusi..ada yang terus berdiri...ada yang kuis-kuis dengan kaki...ada yang muncung-muncung bibir dok syohh syohh dengan jari...mcm-mcm reaksi org boleh kita perhatikan..Tahu kah uollss yg perasaan takut, fobia, panik pada kucing dikenali sebagai:  Ye...ada 3 nama..tp semua merujuk kepada keadaan yg sama..GatophobiaAilurophobiaFelinoph...

Read Full Story    |    View Comments
Dilema Si Kucing Senior...
11th Aug 2014, by SCRATCH

Assalammualaikum..Haii…Dalam banyak2 kucing yg korang ada… berapa umur yg paling senior?? 10 thn??  12 thn??  15 thn??Pic sekadar hiasan. Sumber: Google.comSeperti manusia…kucing juga mampu mencapai umur senior yang panjang apabila dijaga dengan baik…walaubagaimanapun… bila dah namanya senior.. mcm2 la perubahan yg boleh berlaku.. sama ada dari segi fizikal ataupun mental…sungguhpun begitu.. selagi ada hayatnya… harus la kita menjaganya ...

Read Full Story    |    View Comments
Ihsan Dan Perikemanusian Yang Hilang
7th Aug 2014, by SCRATCH

Assalammulaikum kawan kawan, Hari ni kami nak kongsikan cerita sedih dan sadis. Di sebalik laungan kemanusiaan yang sekarang heboh dipekikan, ada juga manusia yang mendiamkan kekejaman kepada haiwan yang tidak bersuara ini.Lynn merupakan feeder dan core volunteer kami. Tengah malam semalam Lynn pergi ke feeding area untuk member makan kepada kucing jalanan tetapi sampai agak lewat dari kebiasaan. Sesampainya di tempat kedua feeding area, Lynn ternampak seekor kucing terbaring di atas garisan kun...

Read Full Story    |    View Comments
Jualan Sampul Raya Scratch!!
2nd Jul 2014, by SCRATCH

Haiii!!!Kami ingin mewarwarkan...jualan untuk sampul duit raya KTAJ/SCRATCH telah pun dibuka!! Yes!! Yes!!Cantik tak?? Cantik tak???Hari tu ada yg bertanya pasal sampul duit raya kami tahun ni kan? Ni kami nak share design tahun 2014.. Comel kan...pasti bergaya tau..bila uollss bagi anak buah duit raya dlm sampul ni...lain dari yg lain...harussss limited edition...Sampul ni masih dalam proses percetakan, InsyaAllah dalam masa seminggu lagi kami dah boleh mula pos. Skrg kami membuka pembelia...

Read Full Story    |    View Comments
Meow Meow Ku Notty~!
19th Jun 2014, by SCRATCH

Ramai yg komplen....antaranya:Kitten saya ni kecik lagi, sgt comel tp mulut bising mcm bertih goreng..mcm mana ye??? Masalahnya kadang2 kita sampai x tahan..mana tidaknya...pagi meowww....ptg...meowww...dah bg mkn minum tdo cukup semua pun meow lagi...mcm mana ni??Kitten saya ni mkn 3x sehari...tp bila mkn tu demand nak makan wetfood sajer..kalau tidak dia mogok lapar..takpun pergi gaduh dgn kucing yg lain utk lepas geram..apa perlu saya buat??Kitten yg saya baru adopt ni kejenya memanjat sajer....

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #6 - Encik Bones
18th Jun 2014, by SCRATCH

myfurrykidsnamescratchktaj  Before Dulu   Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Bones-Yot 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Miau-buchuk 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Kedai satay Penanti, Penang 4         Date RescuedTarikh Disela...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #5 - Milley Ariff
16th Jun 2014, by SCRATCH

#myfurrykidsnamescratchktaj  Before Dulu   Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Milley Ariff 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Miau-buchuk 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Market bukit gedong, penang 4         Date RescuedTarikh Dis...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #4 - Richard Parker
13th Jun 2014, by SCRATCH

#myfurrykidsnamescratchktajBefore Dulu Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Richard Parker (RP) 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Segerombolan Guppy 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan JB 4         Date RescuedTarikh Diselamatkan Tak ingt – but in 2...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #3 - Anya A.k.a Anyau
11th Jun 2014, by SCRATCH

#myfurrykidsnamescratchktajBefore Dulu Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Anya a.k.a Anyau 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing syanabanana 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Jalan Raja Chulan 4         Date RescuedTarikh Diselamatkan October 2013 5 ...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #2 - Gu Mi-Ho
10th Jun 2014, by SCRATCH

#myfurrykidsnamescratchktajBefore Dulu Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Gu Mi-Ho 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Encik MemeranGemok 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Bangsar 4         Date RescuedTarikh Diselamatkan 23/01/13 5   &...

Read Full Story    |    View Comments
My Happy Ending #1 - Datuk K
9th Jun 2014, by SCRATCH

#myfurrykidsnamescratchktajBefore Dulu Now Sekarang 1         Cat/Dog’s Name Nama kucing/anjing Datuk K 2         Cat/Dog’s Caretaker NameNama Penjaga kucing/anjing Cik Jilapah 3         Location RescuedLokasi Diselamatkan Pandan Jaya Flat’s dumpster. A friend posted his picture on his facebook timeline. 4       ...

Read Full Story    |    View Comments
Sebelum Bawa Balik Kitten....
3rd Jun 2014, by SCRATCH

As Salam...Hari ni..mari kita semak balik..checklist kita sebelum bawa balik anak kucing baru ke rumah...especially kalau kita  ni baru nak berjinak2 dengan arena membela kucing....atau kembali membela setelah lama xde kucing...Jgn gopoh gapah angkut semua balik tanpa mengetahui dan menyediakan beberapa keperluan asasnya...Yela..uolls kalau nak bawak balik baby dari hospital pon siap2kan barang keperluannya jugak kan...beli pampers la..susu la...barut la hape kan...kan....anak kucing pon ti...

Read Full Story    |    View Comments
Adab-Adab Meminta Bantuan
26th May 2014, by SCRATCH

   Hi kawan kawan, apa khabar? Harap harap semua yang sedang membaca entri kali ini berada dalam keadan sihat dari segi fizikal dan mental. Kami?! Seperti rutin harian biasa, di awal pagi ada di antara kami yang memeriksa/membalas e-mail, ada yang sibuk membuat keputusan untuk subsidi dan ada juga yang bekejar ke veterinary hospital/klinik untuk follow up kes kes yang memerlukan operation. Semua ini dilakukan sebelum kami clock in kerja hakiki kami. Ya, kami ini semuanya adalah sukarel...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website
iPhone 5s Plan Calculator

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone 6 Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.