Go





View By Date
 All Dates
 2020 (4775)

        August (80)

        July (578)

        June (611)

        May (725)

        April (809)

        March (711)

        February (629)

        January (632)

2019 (7957)

2018 (6552)

2017 (6269)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32     [ Next ]
Sos Awak Pernah Nampak Anjing Ini? Jika Ya, Sila H..
17th Jan 2018, by SCRATCH

SOS! Awak pernah nampak anjing ini? Jika ya, sila hubungi nombor yang tertera. Jika tidak, tolong re-post atau share gambar ini. Terima kasih #hilang #missing #anjing #lostdog #kucingterbiaranjingjalanan #scratchktaj #ktaj #dogs #furmily

Read Full Story    |    View Comments
Pernah Tengok Kucing Yang Mempunyai Telinga Sepert..
17th Jan 2018, by SCRATCH

Pernah tengok kucing yang mempunyai telinga seperti ini? Kucing-kucing ini telah di 'ear-tipped' atau 'notch'. Ini menunjukkan kucing ini telah dikembiri (dimandulkan). Perubahan ini dilakukan semasa pembedahan yang sama. Ini adalah sebahagian daripada process TNRM, Trap-Neuter-Release-Manage (tangkap-kembiri-lepas-pantau) Kucing-kucing ini tidak akan ditangkap semula atau dihantar ke pusat pengurungan kecuali sakit. Kucing-kucing ini seharusnya dibiarkan di komunitinya agar kucing-kucing lain ...

Read Full Story    |    View Comments
Rancangan Hujung Minggu Saya. Hahahaha. Kucingkemb..
14th Jan 2018, by SCRATCH

Rancangan hujung minggu saya. Hahahaha #kucingkembirikool #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #mustlovecats #catslovers #adoptdontbuy #adoptdontshop #adoptapet #neutered #teamcatmojo #kembirilebihbaik #mandulkanuntukkemasalahatanumat

Read Full Story    |    View Comments
Hai Kawan Kawan,. Kami Di Scratch Ingin Mengucapka..
1st Jan 2018, by SCRATCH

Hai kawan kawan, Kami di SCRATCH ingin mengucapkan selamat tahun baru 2018 kepada anda semua. Terima kasih kerana masih menyokong kami sedari penubuhan kami pada tahun 2012 sehingga lah kini. Terima kasih yg tak terhingga kepada anda yg menderma ( samada ketika kami buka booth atau online setiap bulan ) ke dalam tabung SCRATCH bagi membantu kucing dan anjing jalanan. Marilah kita sama sama menjadi yg lebih baik untuk diri sendiri, masyarakat dan haiwan jalanan pada tahun ini dan masa akan data...

Read Full Story    |    View Comments
Hello Kawan Kawan,. Agirl Nak Pesan Supaya Malam N..
31st Dec 2017, by SCRATCH

Hello kawan kawan, Agirl nak pesan supaya malam nie jaga anak bulus yg berada di rumah. Tutup tingkap dan pintu. Takut nanti ade yg terperanjat lalu lari sini sana disebabkan terkejut dengan bunyi bunga api. Semoga kucing dan anjing di luar sana selamat lah yea bila ade bunga api malam nanti. Kawan kawan Agirl sambut tahun baru macam mana tahun nie? Agirl malam nie duduk rumah jadi bos macam dalam gambar nie..

Read Full Story    |    View Comments
Siapa Kata Kucing Comot Tak Boleh Cantik?. Meh Sin..
3rd Oct 2017, by SCRATCH

Siapa kata kucing comot tak boleh cantik? Meh sini nk sekeh kepala sikit. Bila kucing jalanan diberi peluang untuk hidup selesa.. 😍 😍 😍 Si Merlin ni owner die jumpa dalam longkang kat kawasan perindustrian di Shah Alam. Telinga dan muka penuh kurap. Mata pun sepet je sebab tak boleh nak bukak habis. Ekor penuh minyak. Kena mandikan berkali kali baru hilang minyaknya. Sekarang dah makin gemuk. Manja sangat. πŸ˜‚ πŸ˜‚ Banyak lagi kucing kat luar sana yang perlukan kasih sayang dan perhati...

Read Full Story    |    View Comments
Selamat Pagi Kawan. Ini Lucca Kiri Dan Kid Kanan. ..
28th Sep 2017, by SCRATCH

Selamat pagi kawanΒ². Ini Lucca (kiri) dan Kid (kanan) . Kid dijumpai owner nya beberapa tahun lebih awal sebelum owner menjumpai Lucca. Tapi tengok gaya macam sama umur je kan? Umur kid sekarang dah 8 tahun dan Lucca berumur dlm lingkungan 4 tahun lebih. Mereka berdua ni BFF. Best Friend Forever kononnya. Lucca sangat manja dengan Kid. Selalu meleset pada Kid dan Kid pun akan selalu melayan Lucca. Susah kan dua ekor kucing jantan nak berbaik macam tu? Tapi tak mustahil langsung kalau mreka dah ...

Read Full Story    |    View Comments
Hello Kawan-Kawan,. Macam Mana Hari Pertama Kerja ..
5th Sep 2017, by SCRATCH

Hello kawan-kawan, Macam mana hari pertama kerja lepas cuti panjang yg lepas? Nanti balik rumah hilangkan penat dengan stress tu dengan hugs and kisses anak-anak bulus yea. Lala dengan Jimny nie seronok tido. Maklumla mereka forever cuti, baru lepas hujan pulak tu. Memang best la kan tido. Hati-hati pulang ke rumah masing masing.

Read Full Story    |    View Comments
Di Kesempatan Ini Kami Dari Scratch Ingin Menyusun..
25th Jun 2017, by SCRATCH

Di kesempatan ini kami dari SCRATCH ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf andai ada terkasar bahasa tersalah kata sepanjang kami menguruskan page ini. Beraya beraya juga, anak bulus jalanan jangan dilupa. Pastikan makanan kucing sentiasa tersedia di dalam kenderaan. Sambil mengumpul pahala berziarah dapat juga kita kumpul pahala bersedekah pada makhluk Tuhan yang lain. Berhati2 di atas jalan raya. Selamat hari raya...

Read Full Story    |    View Comments
Humans Can Be Selfish Sometimes. They Take What Th..
14th Jun 2017, by SCRATCH

Humans can be selfish sometimes. They take what they want then they throw it away when they're done. Be a responsible owner. Spay and neuter your pets. We can help make a change.

Read Full Story    |    View Comments
What Happen To The Animals At The Pound When No On..
12th Jun 2017, by SCRATCH

What happen to the animals at the pound when no one wants to adopt them? They will be put to "sleep". And they will be forever asleep. Sad right? We don't have the right to blame the authorities as their pound are already over crowded. With the tight budget, workforces and space they have to maintain and care for the sick animals. We could help by starting to spay and neuter. So no more unwanted animals will be born just to suffer. So please please please spay and neuter your pets and stop li...

Read Full Story    |    View Comments
Kebajikan Mereka Adalah Tanggungjawab Kita Bersama..
6th Jun 2017, by SCRATCH

Kebajikan mereka adalah tanggungjawab kita bersama. Laporkan ke nombor tertera jika anda terlihat atau ternampak sebarang jenis kezaliman haiwan di sekeliling anda. Semoga kita semua lebih peka akan keadaan sekitar, mana tahu dengan bantuan kita ada nyawa yang dapat diselamatkan.

Read Full Story    |    View Comments
Astro Mummy, Ai Iz Kenot Tahan. Tak Larat Nie Puas..
30th May 2017, by SCRATCH

Astro : Mummy, ai iz kenot tahan.. Tak larat nie puasaaaa. Mummy : Kejap lagi je Astro. Eh, Astro puasa ke? Bukan tadi makan kibbles? A : * macam mana boleh kantoi * Tu kan sahur.. M : Sahur jam 3 petang? Kayyyy.. Selamat berbuka kepada mereka yg berpuasa dan selamat makan malam kepada mereka yg tidak berpuasa. Jika anda nampak rakan-rakan Astro di kedai makan, hulur-hulurkan la sedikit makanan kepada mereka. Together we can make a difference!

Read Full Story    |    View Comments
Aduhhh. Penat Nya Puasa. Lagi Berapa Jam Lagi Ni. ..
28th May 2017, by SCRATCH

Aduhhh.... Penat nya puasa. Lagi berapa jam lagi ni. Tido dulu la. Tumpang bantal adik baby. Harap² kejap lagi bangun dah waktu berbuka... 😴😴😴

Read Full Story    |    View Comments
Mummy. Lagi Berapa Jam Nak Bukak Puasa Eh? Kite Da..
27th May 2017, by SCRATCH

Mummy..... Lagi berapa jam nak bukak puasa eh? Kite dah tak larat dah rasa. πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… (baru pukul berapa je ni. Ishhh....)

Read Full Story    |    View Comments
Just Some Advice For People Who Are Planning To Ge..
24th May 2017, by SCRATCH

Just some advice for people who are planning to get a pet. (adopt please, don't buy) Pets are a lifetime commitment. Once u committed to a pet, please don't ever give them up. No matter what the obstacles are, there will always be a way out without hurting or neglecting your pet. Only selfish people will have excuses. Spay, neuter and love them.

Read Full Story    |    View Comments
There Will Be Hope For Tomorrow If We Start Educat..
23rd May 2017, by SCRATCH

There will be hope for tomorrow if we start educating our children today p/s: sometimes i educate other peoples children too because their parents doesn't seem to care at all. 😧😧😧

Read Full Story    |    View Comments
Untung Jadi Kucing Kan. Masih Boleh Zzzz Lagi Dika..
23rd May 2017, by SCRATCH

Untung jadi kucing kan... Masih boleh Zzzz lagi dikala mummies dengan daddies diorang dah menghadap jem nak pergi kerja. Demi semangkuk kibbles seekor sehari. Tidur lah gemok. Pesan dekat kawanΒ² jangan sepahkan rumah tau. Kalau sepah, siap sedia bontot sekorΒ². πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Read Full Story    |    View Comments
Good Morning Kawan-Kawan. Tanggungjawab Kerja Meme..
3rd May 2017, by SCRATCH

Good morning kawan-kawan! Tanggungjawab kerja memerlukan kita pergi outstation. Ada yang tinggalkan anak-anak bulu untuk jangkamasa beberapa hari tapi ada juga yang lebih selesa untuk tinggalkan di tempat boarding. Cuba diskas (borak-borak) sikit macam mana gaya atau petua kalau nak tinggalkan kucing berjauhan dalam tempoh 2 atau 3 hari? Agak-agak berapa kilo makanan korang tuang? *Diskripsi gambar: Inilah dilemma kebiasaannya bila nak outstation. Si gemok dalam gambar tu namanya MiHo. Kala...

Read Full Story    |    View Comments
Handsome Black Kitty Is Looking For His Furrever H..
4th Apr 2017, by SCRATCH

Handsome black kitty is looking for his furrever home!! Location: Puchong Jaya, Selangor Contact: 0111 631 7279 - Punitha Petfinder profile : http://www.petfinder.my/pets/81745/ If you can adopt this handsome kitty, kindly contact the above number today! If you can't, please share this post around so that he can be in his furrever home soon!! He is eligible to receive our neutering subsidy. TnC applies http://kucingterbiaranjingjalanan.blogspot.my/p/su bsidi-pemandulan.html There are many m...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Contribute
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
Mobile App
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Gadhimai: Ending Mass Slaughter
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2020. All rights reserved.