Go





View By Date
 All Dates
 2020 (4372)

        July (260)

        June (607)

        May (725)

        April (809)

        March (711)

        February (629)

        January (631)

2019 (7948)

2018 (6552)

2017 (6269)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31     [ Next ]
Haaaaa Buat Apa Tu? Pergi Open House Ker? Kenderaa..
7th Jul 2018, by SCRATCH

Haaaaa buat apa tu?! Pergi open house ker? Kenderaan jangan letak merata rata tau. See AbamGad Oyen menjalankan tugas merantai motor yang mengahalang laluan dan kini menjadi tempat lepak beliau. Anyway AbamGad nak pesan kepada akak-akak, abang-abang, acik-acik sekalian, kita jangan sesekali leka membawang. Tak kiralah kita tuan rumah atau tetamu kerana nanti ada haiwan peliharaan yang menjadi korban. Kita telah membaca cerita2 bagaimana anak kucing mati di rendam, ikan ikan pulak mati kekenyang...

Read Full Story    |    View Comments
Sos. Ibu Susuan / Fosterer Diperlukan. Lokasi Ampa..
3rd Jul 2018, by SCRATCH

SOS!! Ibu susuan / fosterer diperlukan! Lokasi : Ampang Hubungi : 011 123 27481 / 013 259 5960 Sila hubungi nombor di atas jika anda dapat membantu. Jika tidak, bantu untuk sebarkan post ini. Terima kasih!

Read Full Story    |    View Comments
Soalanlazim Tentang Pemandulan Kembiri Kucing Dan ..
28th Jun 2018, by SCRATCH

#soalanlazim tentang pemandulan (kembiri) kucing dan anjing. Mungkin kawan-kawan boleh kongsikan harga di kawasan masing-masing di ruang komen? Kami kongsikan semula komen daripada kawan-kawan kami tentang harga di kawasan mereka. Ramai yang nak buat tapi malu nak bertanya atau rasa susah. Tapi langkah pertama itu yang susah. Selepas tu, makin lama, makin senangkan? #kucingkembirikool #anjingkembirikool Kenapa perlu kembiri (mandulkan) kucing dan anjing? 1. Kurangkan kencing pancut, menanda k...

Read Full Story    |    View Comments
Eh, Kecik Lagi. Macam Mana Boleh Bunting?" Mesti P..
27th Jun 2018, by SCRATCH

"Eh, kecik lagi. Macam mana boleh bunting?!!" Mesti pernah terlintas soalan ini bukan apabila melihat anak kucing kecil yg sudah bunting? Anak kucing boleh mendapat heat pertama nya seawal umur 4 bulan!! Selain dapat mengelakkan anak kucing tersebut bunting, memandulkan pada usia yg muda juga terutama nya sebelum heat pertama dia datang dapat mengurangkan keberangkalian kucing tersebut untuk mendapat kanser payudara. Berapa awal nak mandulkan mereka? Anda boleh rujuk doktor veterinar bertaulia...

Read Full Story    |    View Comments
Muka Penyesalan.bila Isnin Bukak Skolah Tp Blm Abi..
23rd Jun 2018, by SCRATCH

muka penyesalan..bila isnin bukak skolah tp blm abis marking paper..borang keberhasilan belum isi..matikkkk

Read Full Story    |    View Comments
Selamat Pagi.dah Selamat Dah Adik Ni Mkn Ayam Gore..
21st Jun 2018, by SCRATCH

selamat pagi..dah selamat dah adik ni mkn ayam goreng old town...burrpp..alhamdulillah

Read Full Story    |    View Comments
Ehhh. Ni Ape Kes Pulak Ni? Cinta Terlarang Ke Apa?..
21st Jun 2018, by SCRATCH

Ehhh... Ni ape kes pulak ni? Cinta terlarang ke apa? Hahaha.. Bila tuan kecik punya nap time sampai, dok luar pagar. Do not disturb ye. Kalau tak, memang tak tido la tuan kecik ni. Kejap lagi sambung main, okay?

Read Full Story    |    View Comments
Sos Adopter Diperlukan. Lokasi Penang / Kl. Hubung..
18th Jun 2018, by SCRATCH

SOS! Adopter diperlukan!! Lokasi : Penang / KL Hubungi : 016 948 1462 - Pn. Sofia Anak kucing ini dijumpai pada malam raya di Pulau Pinang; kampung suami Puan Sofia. Mereka tidak dapat adopt si kecil ini akibat kekangan kerja yg selalu kene outstation ke sini sana. Puan Sofia tidak dapat menjaga si kecil ini dengan lama kerana pada 21hb, beliau akan pulang ke kampung halaman di Sarawak. Jika anda berada di Pulau Pinang dan boleh adopt si kecil ini pada atau sebelum 19hb Jun, boleh hubungi Pua...

Read Full Story    |    View Comments
Pernah Tak Anda Terlintas Dialog Di Bawah Ini Keti..
13th Jun 2018, by SCRATCH

Pernah tak anda terlintas dialog di bawah ini ketika melihat kucing/anjing jalanan? . . . . . " Kesian nye awak. " " How I wish I can help you " " Sorry tak dapat nak adopt, rumah dah penuh " " Kurus nye awak " . . . . Jawapan nye adalah dengan memandulkan/mengembirikan kucing/anjing di rumah anda dan di kawasan rumah anda. Bagaimana? Dengan memandulkan hanya seekor kucing betina, anda dapat menyelamatkan 420 000 ekor kucing daripada lahir! Itu baru seekor, kalau 10 ekor? Banyak bukan? . . . ....

Read Full Story    |    View Comments
Mesti Ramai Kawan Dekat Sini Yang Memang Ada Bagi ..
9th Jun 2018, by SCRATCH

mesti ramai kawan² dekat sini yang memang ada bagi makan pada kucing² terbiar di kawasan² tertentu kan? Memandangkan musim perayaan dah menjelang, mesti kawan² ada yang akan balik kampung beraya kan. Macam mana dengan anak² angkat di bandar? Ada tips tak untuk tinggal diorang ni tanpa diorang ni kelaparan? Kita kongsi sama² jom. Moga perkongsian ni boleh bawa manfaat pada anak² angkat kita semua.

Read Full Story    |    View Comments
Sedang Kita Sibuk Mengemas Rumah Untuk Beraya, Ada..
7th Jun 2018, by SCRATCH

Sedang kita sibuk mengemas rumah untuk beraya, ada juga golongan yg 'mengemas' sekali kucing peliharaan mereka lalu dibuang di pasar, warung-warung, kedai dan tak kurang juga di hadapan rumah pencinta kucing. Marilah kita menjadi seorang penjaga kucing yg mempunyai rasa perikemanusiaan. Mereka bukan lah objek yg kita ambil ketika kita mahu dan kita buang bila kita tidak lagi mahu.

Read Full Story    |    View Comments
The Feral Feline Brew Crew
3rd Jun 2018, by SCRATCH

Tengok betul-betul telinga kucing-kucing dalam video ni. Ada macam kena potong sikit sebelah kan? Itu maksudnya mereka dah dimandulkan. Sekarang kerja mereka ialah tangkap tikus/serangga perosak dalam kilang beer ni. Tak malas pun 😛 #kucingkembirikool

Read Full Story    |    View Comments
Hai Kawan-Kawan Selamat Berpuasa Kepada Yang Berpu..
29th May 2018, by SCRATCH

Hai kawan-kawan! Selamat berpuasa kepada yang berpuasa dan selamat hari Selasa untuk yang tak perlu dan selamat Hari Wesak 😁 kongsi cepat-cepat! #kucingkembirikool #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #mustlovecats #catslovers #adoptdontbuy #adoptdontshop #adoptapet #neutered #teamcatmojo #kembirilebihbaik #mandulkanuntukkemasalahatanumat

Read Full Story    |    View Comments
Hi,. Buat Apa Tu??? Penat Berpuasa Ker? Ala Sikitt..
21st May 2018, by SCRATCH

Hi, Buat apa tu??? Penat berpuasa ker?! Ala sikitttt jer lagi kan???? *kucing jantan ini tinggal di kedai Mamak di kawasan Nusajaya. Tuan punya kedai ni janji akan nueterkan kucing ini setelah berborak borak dengan admin. Doakan agar lebih ramai orang akan celik dengan kepentingan pengkasian.

Read Full Story    |    View Comments
Elsa Dah Tutup Tutup Dah Mate Tu Nak Tido. Maklum ..
16th May 2018, by SCRATCH

Elsa dah tutup tutup dah mate tu nak tido. Maklum la, esok kene bangun sahur kan. Eh, Elsa pun puasa ke? Selamat malam semua. #kucingkembirikool #anjingkembirikool #spayandneuter #adoptdontshop

Read Full Story    |    View Comments
Siapa Dah Tengok Avengers Infinity War? Hahaha. Be..
7th May 2018, by SCRATCH

Siapa dah tengok Avengers : Infinity War? Hahaha. Bersinar-sinar laicinya! Semua kucing dalam gambar ni dah dimandulkan tau. Macam mana nak selamatkan ribuan kucing? Mandulkan seekor! Selamat la yang beribu-ribu yang dah tak lahir dan kena buang dan terbiar hidup di jalanan #kucingkembirikool #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #mustlovecats #catslovers #adoptdontbuy #adoptdontshop #adoptapet #neut...

Read Full Story    |    View Comments
Uish Manjanya Pakcik Bawang, Kucing Dekat Tempat B..
30th Apr 2018, by SCRATCH

Uish manjanya Pakcik Bawang, kucing dekat tempat boarding ni. Walaupun Pakcik Bawang kucing outdoor, dia tak merayap jauh dan balik bila dipanggil sebab #kucingkembirikool Kenapa perlu kembiri (mandulkan) kucing dan anjing? 1. Kurangkan kencing pancut, menanda kawasan dengan baunya 2. Kurangkan merayap keluar 3. Kurangkan keagresifan 4. Kurangkan kemungkinan kanser testikel & rahim 5. Kurangkan lambakan populasi 6. Menambah jangka hayat 3-5 tahun #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj...

Read Full Story    |    View Comments
Hahaha. Kenapa Awak Suka Lepak Dengan Kucing Berba..
14th Apr 2018, by SCRATCH

Hahaha. Kenapa awak suka lepak dengan kucing berbanding dengan orang? #kucingkembirikool #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #mustlovecats #catslovers #adoptdontbuy #adoptdontshop #adoptapet #neutered #teamcatmojo #kembirilebihbaik #mandulkanuntukkemasalahatanumat

Read Full Story    |    View Comments
Kucingkembirikool. Sejuk Hati Baca Tentang Kisah L..
13th Apr 2018, by SCRATCH

#kucingkembirikool Sejuk hati baca tentang kisah Liel dan kucingnya Panda. Semasa Liel mengandung, Panda suka menempel diperut Liel. Bila Liel dah lahirkan Sean, Panda sayang sangat dekat adik barunya itu. Boleh baca sendiri kisah ni di pautan http://shareably.net/panda-cat-adopts-baby-v1?llid =wBRa6&utm_source=lsocial&utm_medium=facebook&utm_ campaign=9XxW #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #m...

Read Full Story    |    View Comments
Amboi, Ketatnya Muka Kau Adikkkkkk Hahaha. Kenapa ..
11th Apr 2018, by SCRATCH

Amboi, ketatnya muka kau adikkkkkk! Hahaha. Kenapa agaknya? Tak boleh balik mengundi ke? Selamat hari #Rabu kawan-kawan. Semoga semua kucing terbiar dan anjing jalanan hangat, kenyang dan selamat malam ini. #kucingkembirikool #scratchktaj #kucingterbiaranjingjalanan #ktaj #sicomel #meow #kucing #cats #catsofinstagram #instacats #catstagram #furmily #lovecats #mustlovecats #catslovers #adoptdontbuy #adoptdontshop #adoptapet #neutered #teamcatmojo #kembirilebihbaik #mandulkanuntukkemasalahatanu...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
Mobile App
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Gadhimai: Ending Mass Slaughter
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2020. All rights reserved.