Go

Most Popular
1.CAR FREE SUNDAY MBSA by SPCA Selangor
2.Updates On 5th Aug 2019 by PetFinder.my
3.Cats Like Tony Need You! by Soi Dog Foundation
4.Timeline Photos by SPCA Selangor
5.You Can Help Stop This Horror! by Soi Dog Foundation
6.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation
7.Updates On 5th Aug 2019 by SPCA Penang
8.Timeline Photos by PAWS
9.Updates On 5th Aug 2019 by SPCA Sarawak
10.Updates On 5th Aug 2019 by ACRES




View By Date
 All Dates
 2019 (3773)

        August (269)

        July (433)

        June (448)

        May (559)

        April (556)

        March (577)

        February (446)

        January (485)

2018 (5728)

2017 (6107)

2016 (6230)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
Fotogedik 2013 : Joy, Happiness & Laughter
12th Feb 2013, by SCRATCH

Sempena ulangtahun penubuhan ke-2 page Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook, kami berbesar hati mengadakan FOTOGEDIK 2013 untuk si comel anda. Tema yang menjadi pilihan pada tahun ini ialah : Anda layak memilih salah satu atau kedua-dua kategori penyertaan di bawah : • Gaya Menguap Paling Hazab Ini nak menguap ke nak menyanyi? • Aksi Muka Paling Lawak Tak Boleh BlahMommy, i demand food. Now. Now. Now.  FORMAT SERAHAN 1. Saiz imej : sekurang-kuran...

Read Full Story    |    View Comments
Anak Kucing Dengan Tali Pusat Masih Tergantung (Afifah Mohammad)
9th Jan 2013, by SCRATCH

Isnin - 7 Jan 2013, 6.30pm : Salam KTAJSaya jumpa this beautiful kitten dekat dengan kawasan kedai. Dia sangat jinak dan active. Orang kedai kata ada orang buang kitten ni. Saya perasan yang ada benda tergantung bawah perut dia dan kaki dia penuh bekas darah. Bau dikaki dia macam darah busuk. Saya bawak balik sebab mmg nk adopt. Tapi saya tak tahu nak buat macam mana dengan benda bawah perut dia tu. Saya check dekat internet benda tu 'umbilical hernia'. tapi kesian saya tengok dia dan bekas...

Read Full Story    |    View Comments
The Price :: The Black Cat
8th Jan 2013, by SCRATCH

Kucing hitam biasanya mempunyai karekter yang unik dan tersendiri, berbeza dengan kucing-kucing lain. Menurut kebanyakan pemilik kucing hitam, kucing hitam kurang bersosial dengan kucing-kucing lain. Kucing hitam yang saya diberi nama Bellack, ditemui 3 tahun yang lepas di lif lobi apartment saya. Saya sedang melangkah keluar lif sambil bercakap dalam telefon. Dan ketika itulah seekor anak kucing berwarna hitam berusia lebih kurang 2 bulan, terjelepok di kaki, meminta dimanja. Saya ber...

Read Full Story    |    View Comments
RIP, BLESS :((
5th Jan 2013, by SCRATCH

Ini email yang Anis kirimkan kepada kami pada 29 Disember 2012 yang lalu untuk update tentang BLESS ;Hi . Slamat malam . Sya dah ambik Bless dari klinik ptg tadi . Bless sihat Alhamdulillah . cuma pucat , darah bnyak hilang . Badan pon dah berisi . Luka surgery masih basah . insyaAllah 5 hb jan suture removal . Saya nak bgtau yang untuk second surgery saya ada buat kutipan derma dikolej saya . Alhamdulillah saya dapat kutip rm700 tepat . dan total surgery kedua rm692.60 . tidak termasuk A/D dan ...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Guthrie (Ferozza Mohamad Sith)
30th Dec 2012, by SCRATCH

Ini email yang kami terima dari Ferozza pada 14 Disember 2012, 4.39pm :Salam,saya telah menemukan seekor anak kucing di highway guthrie pagi td. sayangnya kucing nie luka teruk dibahagian belakangnya dan terdapat beberapa ekor ulat yg bergerak-gerak. mmg keadaan yg sgt sedih tok dilihat. kucing ni saya dah bawak ke veterina di shah alam. ape yg doctor tu bgtau sy, kucing nie boleh diselamatkan. tpi sy ade masalah kewangan utk membayar keseluruhan kos perubatan kucing ni. anggaran kos dlm RM500-R...

Read Full Story    |    View Comments
Feed Responsibly And Please Spay Neuter
25th Dec 2012, by SCRATCH

If you truly have compassion for stray cats, please feed them responsibly by clearing the leftover, and feeding them away from heavy human traffic to avoid complaints from people who may have phobia or hatred of cats. And most important part is to get these cats neutered to prevent overpopulation at your feeding area. Please take responsibility for cats' welfare including responsibility for their neutering or spaying as well as for their health.

Read Full Story    |    View Comments
Mama J Dan Anak-Anaknya
25th Dec 2012, by SCRATCH

MAMA J, apa punya pemalas ni lepas makan tak cuci pinggan. Boleh pulak membongkang kat situ.. apa punya mak dara la ni...  MAMA J adalah salah seekor kucing yang diselamatkan dari Premis Petknode pada hari raya tahun lepas ketika sedang sarat bunting. Mama J kini hidup dengan gembira menjadi penghuni tetap Rumah Riang Ria AD. Anak-anaknya yang 3 ekor telah dijaga oleh adopter lain, telah dimandulkan dan tinggal di kampung adopter mereka. Kisah MAMA J boleh di baca DI SINI. Ini pula gambar a...

Read Full Story    |    View Comments
Berhakkah Kita Mengakhiri Nyawa Haiwan Dengan Tangan Kita Sendiri?
25th Dec 2012, by SCRATCH

Beberapa bulan yang lalu, seorang teman sekerja melihat sendiri di hadapan matanya seekor kucing dilanggar kereta. Dan bagi 'menyelamat'kan kucing tersebut daripada kesakitan dan kesengsaraan, beliau telah melanggar kucing itu dengan keretanya sendiri sehingga kucing itu mati.Alasannya, " I want to end the cat's suffering". Apa pendapat anda tentang ini? Adakah kita yang bukan doktor haiwan bertauliah ini berhak mencabut nyawa yang bukan milik kita? Adakah kita berhak menghentikan kesakitan...

Read Full Story    |    View Comments
'Dalam Perjalanan Kita Mencari Pahala, Kita Tak Sedar Kita Mencari Dosa'..
25th Dec 2012, by SCRATCH

'Dalam perjalanan kita mencari pahala, kita tak sedar kita mencari dosa'. Petikan komen dari salah seorang follower mengingatkan kami kepada beberapa peristiwa 'MENYELAMAT' yang dilakukan oleh individu-individu diluar sana atas niat 'MEMBANTU' haiwan jalanan, tetapi hakikatnya MENYUSAHKAN individu lain. Contoh #1, Si A menemui haiwan jalanan yang cedera, kemudian membuang dan meninggalkan haiwan tersebut di klinik haiwan. Kalau semua rescuer berkelakuan begini, macam mana klinik haiwan nak berop...

Read Full Story    |    View Comments
Merry Christmas!!!
25th Dec 2012, by SCRATCH

To all kitties around the world, May Santa uncle get you all the toys, treats, great owners and love you have asked for.Merry Christmas!

Read Full Story    |    View Comments
Mencatu Makanan Kucing Peliharaan
24th Dec 2012, by SCRATCH

Gambar hiasanPernah tak anda membelek 'Feeding Guideline/Feeding Instruction' pada pek makanan kibbles kucing anda? Adakah anda mengikuti sukatan makanan seperti yang tertera pada pek tersebut? Atau memberi sesuka hati / free flow kibbles untuk kucing anda? Mencatu makanan mengikut sukatan yang disarankan bukanlah bertujuan untuk menganiaya atau menzalimi kucing anda. Sebaliknya, memberi makanan kepada kucing mengikut sukatan makanan adalah sangat penting untuk memastikan tahap kesihata...

Read Full Story    |    View Comments
I Am A Homeless Stray, But I Am NOT Worthless..
24th Dec 2012, by SCRATCH

Tribute to all stray animals out there who died in the tragic ways; Do not stand at my grave and weep,I am not there; I do not sleep.I am a thousand winds that blow,I am the diamond glints on snow,I am the sun on ripened grain,I am the gentle autumn rain.When you awaken in the morning’s hushI am the swift uplifting rushOf quiet birds in circling flight.I am the soft starlight at night.Do not stand at my grave and cry,I am not there; I did not die.- Mary Frye - *******A few years from...

Read Full Story    |    View Comments (1)
BLESS (Anis Hussin)
24th Dec 2012, by SCRATCH

Pada 11 Disember 2012 yang lalu, Anis telah menghubungi kami di mana Anis telah menemui seekor kucing berhampiran rumahnya dan keadaan kucing itu sangat lemah dan kakinya telah berulat. Menurut Anis, beliau telah membawa kucing ini ke sebuah klinik haiwan di Kajang, namun servis yang yang diberikan sangat buruk. Doktor yang merawat jijik untuk menyentuh kucing tersebut. Akibatnya, keadaan kucing itu semakin teruk. Bukan saja kaki, malah kemaluan kucing itu berulat dan kakinya semakin membusuk.&n...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan November 2012
18th Dec 2012, by SCRATCH

Berikut adalah senarai pemohon yang telah menerima Subsidi Pemandulan Kucing daripada Dana SCRATCH untuk sepanjang bulan November 2012. Kucing-kucing ini telah dimandulkan di klinik haiwan pilihan pemohon. Subsidi disalurkan ke akaun pemohon selepas kami menerima resit, borang permohonan dan gambar-gambar bukti pemandulan. 1) Nora Faswanti Ibrahim - 1 ekor kucing jantan yang beliau adopt daripada Balai Panjang, Melaka (kucing jalanan yang diberi makan oleh Mendiang Ms Tang). 2) Emilia Abu ...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Oktober 2012
18th Dec 2012, by SCRATCH

Berikut adalah senarai pemohon yang telah menerima Subsidi Pemandulan Kucing daripada Dana SCRATCH untuk sepanjang bulan Oktober 2012. Kucing-kucing ini telah dimandulkan di klinik haiwan pilihan pemohon. Subsidi disalurkan ke akaun pemohon selepas kami menerima resit, borang permohonan dan gambar-gambar bukti pemandulan. 1) Nuaim bin Adenar - 2 ekor kucing betina daripada 9 ekor kucing yang beliau pelihara. Pemberian subsidi atas dasar menggalakkan pemandulan kucing peliharaan, teruta...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan September 2012
18th Dec 2012, by SCRATCH

Berikut adalah senarai pemohon yang telah menerima Subsidi Pemandulan Kucing daripada Dana SCRATCH untuk sepanjang bulan September 2012. Kucing-kucing ini telah dimandulkan di klinik haiwan pilihan pemohon. Subsidi disalurkan ke akaun pemohon selepas kami menerima resit, borang permohonan dan gambar-gambar bukti pemandulan. 1) Nor Masdiana Said - 2 ekor kucing betina di kampus USM Pulau Pinang 2) Aimy Rashid - 1 ekor kucing jantan luka di kaki yang dirawat dan dilepaskan semula ke koloni asal.&n...

Read Full Story    |    View Comments
Adoption Drive
12th Dec 2012, by SCRATCH

KEPADA MANA-MANA FOSTERER YANG NAK MENEMPATKAN KUCING-KUCING BAGI MENCARIKAN PEMILIK BARU UNTUK KUCING-KUCING INI DI ADOPTION DRIVE S.C.R.A.T.C.H, SILA HUBUNGI ADMINS DI ktaj.adoption@gmail.com. Syarat-syarat Adoption Drive : 1) Fosterer/pemilik asal perlu berada di booth. Kucing-kucing yang tidak berjaya mendapat adopter perlu di bawa pulang pada hari yang sama. 2) Anak-anak kucing-kucing perlu dinyahcacing, divaksin dan dinyahkutu terlebih dahulu. Sila bawa kad vaksinasi bersama. 3) Kucing-kuc...

Read Full Story    |    View Comments
Makanan Yang Merbahaya Untuk Kucing Anda
27th Oct 2012, by SCRATCH

Sama ada sedar atau tak, kebanyakan pemilik kucing memberi makanan yang tidak sepatutnya kepada kucing-kucing peliharaan mereka tanpa menyedari makanan tersebut boleh mengancam kesihatan dan membahayakan si comel.Antara makanan-makanan yang merbahaya :• Tuna Ikan tuna tidak mengandungi nutrisi dan zat yang diperlukan oleh kucing. Pemberian ikan tuna secara berlebihan boleh menyebabkan keracunan merkuri (mercury poisoning)• Segala jenis bawang dan daun bawangBawang dan daun bawang boleh ...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS 14 Sep 2012
3rd Oct 2012, by SCRATCH

4 ekor kucing yang terdiri daripada 2 ekor kucing jantan dan 2 ekor kucing betina telah dimandulkan pada 14 September 2012. Kucing-kucing ini merupakan kucing komuniti yang dipantau oleh Snip Coordinator kami cik Ida. Botak - betinaSi F - betinaLokie - jantanRomeo - jantanKos pemandulan sebanyak RM240 dibiayai oleh Dana SCRATCH.  Untuk memohon Subsidi Pemandulan kucing jalanan di kawasan anda, nyatakan lokasi dan sertakan gambar kucing-kucing berkenaan. Anda perlu memberikan ...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS 9 Sept 2012
11th Sep 2012, by SCRATCH

14 ekor kucing yang terdiri daripada 9 ekor kucing jantan dan 5 ekor kucing betina telah dimandulkan pada 9 September 2012.   1) Kucing yang di bawa oleh Snip Coordinator kami Cik Mira - 3 jantan Mocha Ice & Snowy2) Kucing yang didaftarkan oleh seorang feeder cik Shah Dolores - 1 betinaAdopter kucing ini, Amy Nina3) Kucing yang didaftar atas nama feeder Diyana Jamari - 2 betina ChibiAmada4) Nur Nadia Zakaria - 2 jantan + 2 betina HeroHero di dalam cardboard carrier :) GummiePussEll...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2019. All rights reserved.