Go

Most Popular
1.Rabies Claims 18th Life In Sarawak | Bor.. by SPCA Sarawak
2.Updates On 16th Jun 2019 by SPCA Selangor
3.The Malayan Tiger Project by WWF Malaysia
4.Zurik’s Two Months’ Milestone by AnimalCare
5.Timeline Photos by SPCA Selangor
6.Vaccination Aid For 2 Cats In Shah Alam .. by AnimalCare
7.Your Plastic Diet by WWF Malaysia
8.Experiment Shows Bees Can Understand A S.. by PetFinder.my
9.Photos From WWF-Malaysia's Post by WWF Malaysia
10.Malanie Adopted! by Soi Dog Foundation




View By Date
 All Dates
 2019 (2855)

        June (232)

        May (559)

        April (556)

        March (577)

        February (446)

        January (485)

2018 (5728)

2017 (6107)

2016 (6230)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
Entri Pendek: Bagai Anjing Dengan Kucing
7th May 2014, by SCRATCH

Hello kawan kawan, Hari nih kami nak kongsi kan sedikit perihal hubungan kucing dan anjing. Bidalan orang melayu dulu dulu ada berkata kalau bergaduh bagai anjing dengan kucing. Rata rata dari kita yang berbangsa melayu mempercayainya. Jadi kami nak tunjuk kan bahawa bidalan itu hanyalah bidalan metafora semata mata. Realitinya ada kucing dan anjing boleh hidup sebumbung dan bersama sama! percaya atau tidak kawan kawan? okay mari kita tengok gambar gambar bukti dari volunteer/rescuer kami. ...

Read Full Story    |    View Comments
TIPS KOMENG: Membiasakan Kucing Dengan Persekitaran Baru
17th Apr 2014, by SCRATCH

Tips ini sesuai untuk mereka yang baru meng'adopt' atau di'adopt' kucing.PERKA 5330;A YANG PERLU DIBUAT:1 . Letakkan kucing yang baru tu dalam cage untuk membiasakan dia dengan rumah baru. Dan lagi satu sebab adalah untuk elakkan dia lari dari rumah (kalau belum neuter boleh jadi bohsia bohjan)Tempoh sesuai: 1 -2 minggu2 . Luangkan masa dengan kuci...

Read Full Story    |    View Comments
Nutrisi Asas Untuk Kucing
17th Apr 2014, by SCRATCH

ASAS YANG PERLU TAHU:1. Kucing ni sebenarnya adalah karnivor (kata dah keluarga rimau kan). Ini bermakna diet kucing perlulah banyak protein. 2. Kucing boleh beri respon pada rasa masam, pahit dan masin. Rasa manis sangat kurang atau tiada langsung(semua rasa tu cam rasa ubat je, padanlah seksa)3. Tunas rasa kucing yang kurang diganti dengan kebolehan menghidu yang baik. Ke...

Read Full Story    |    View Comments
Saya Nak Neuterkan Kucing Awak, Bukan Awak!
4th Apr 2014, by SCRATCH

As salam...Salam Jumaat yg penuh barokah...Ramai yang akan mempersoalkan dan memberi alasan (kadang2 alasan bodoh juga) apabila isu pemandulan/pengkasian diutarakan..Antaranya:• " Saya tak mahu menghalang kucing saya dari mengingini dan menikmati hubungan kelamin serta berkeluarga"Pencerahan: OK, ini la komen paling kelakar dan masuk dalam kategori lawak tak boleh diterima. Untuk kucing, hubungan seks hanya melibatkan pengaruh hormon dan sifat kemandirian yang memang ada dlm setiap haiwan i...

Read Full Story    |    View Comments
Meoww...Meoww....Pet Fiesta This Time!
30th Mar 2014, by SCRATCH

Meoww...Meoww...Hey hey hey!!! InsyaAllah kami akan turut serta dalam event PET FIESTA, Malaysia Largest Indoor & Outdoor Pet Expo.Tahun ni pertama kali PET FIESTA diadakan di Setia City Convention Centre Shah Alam! Event akan berjalan dari 11 APRIL hingga 13 APRIL 2014.  Anda boleh dapat kan merchandise eksklusif dari SCRATCH yang sememangnya limited edition, membeli sambil menderma! Nak derma ajer pon boleh....x pasti pulak sape yg akan kami bawa kali ni utk jadi model di booth....Pa...

Read Full Story    |    View Comments
Kenapa Mandulkan??
28th Mar 2014, by SCRATCH

As salam...Pemandulan itu penting, selain untuk mengawal masalah populasi haiwan jalanan yang semakin meningkat dan mengelakkan risiko kehamilan yang tidak dirancang, ada beberapa alasan yang melibatkan kesihatan yang mampu menyatakan kepentingan melakukan pemandulan kepada si comel ini.Kucing BetinaVet akan melakukan sedikit insisi dibahagian yang telibat untuk mengeluarkan organ pembiakan kucing betina iaitu uterus dan ovari. Kucing akan disedatif sepanjang proses pemandulan. Selepas pembedaha...

Read Full Story    |    View Comments
Kami Mencari Volunteer
22nd Mar 2014, by SCRATCH

As Salam... Anda minat kucing? Anda suka kucing? Berminat nak carik peluang buat amal kebajikan dan cari pahala? Berminat utk bekerja secara sukarela? Boleh bekerja dalam kumpulan?  Anda mampu bergerak sendiri dan berdikari? Kalau anda jawab 'Ya'...andalah org yg kami carik2... Ya...kami sedang membuka laluan untuk bakal2 junior kami tampil ke depan...untuk bekerja bersama2 kami demi mencapai misi dan visi SCRATCH...  Kepada yg berminat...anda dialu2kan untuk menghantar melaya...

Read Full Story    |    View Comments
PET FIESTA..yehaaaaa!!
20th Mar 2014, by SCRATCH

As Salam...Hello...Hello...Hey hey hey!!!InsyaAllah kami akan turut serta dalam event PET FIESTA, Malaysia Largest Indoor & Outdoor Pet Expo.Anda boleh mendapatkan merchandise eksklusif SCRATCH, membeli sambil menderma!Tahun ni pertama kali PET FIESTA diadakan di Setia City Convention Centre Shah Alam! Event akan berjalan selama 3 hari dari 11 APRIL (Jumaat) hingga 13 APRIL 2014 (Ahad).Macam menarik je kan? Tanda siap2 dalam kalendar sekarang supaya xterlep...

Read Full Story    |    View Comments
Pls Adopt Nek Zara's Cat
13th Mar 2014, by SCRATCH

Dear animal lovers,A few months ago in one of the previous entry we had featured a kind hearted nenek by the name Zaharah. She is known among her friends and neighbours as “Mak/Nek Zara”. Living alone, she would go and feed stray cats in the local market place and occasionally she would bring these cats to her home - especially the ones who needed medical treatments and too young to survive on their own.After being featured in our blog (read her story here), her health had been deteriorate, ...

Read Full Story    |    View Comments
S.C.R.A.T.C.H @ SACC MAll Shah Alam
23rd Jan 2014, by SCRATCH

Hello Kawan Kawan Hampir 2 minggu yang lalu kami mendapat jemputan dari Presiden KKM untuk turut serta dengan program anjuran mereka. Kami diberi peluang dan ruang untuk membuka booth bagi membolehkan kami membuat jualan amal serta mencari rumah baru untuk kucing  kucing yang kami selamatkan. kami sangat sangat menantikan event di SACC kali ini kerana followers dan pengujung yang datang sangat supportive. Ramai di antara mereka yang tidak  lokek untuk memberikan bantuan dalam bent...

Read Full Story    |    View Comments
MSMW 2014 Bloggers Awards
19th Jan 2014, by SCRATCH

Hi kawan kawan, Our blog site has been nominated for the MSMW 2014 Bloggers Awards. Thank you for the nomination and you know who you are! We would like to inform that one of the nomination criteria is to PROMOTE the core event MSMW 2014 extensively in order to gain interest and reach among the followers and the general social media fraternity. Kawan kawan may access the MSMW 2014 here, yes please click there. :-) So we are putting up the logo as a sign of our strong support of th...

Read Full Story    |    View Comments
S.C.R.A.T.C.H At PetWorld JB!
3rd Jan 2014, by SCRATCH

Hi kawan kawan,Di tahun 2013, kami sangat sangat bernasib baik kerana mendapat jemputan untuk menyertai pelbagai program amal untuk menambah dana subsidi kami. Terkini pada bulan Disember yang lalu, berlangsung PetWorld di Danga City Mall dari 14 hingga 15 haribulan. Di awal perancangan, hanya 4 orang sukarelawan yang dapat hadir di program besar ini tetapi akhirnya seramai 8 orang sukarelawan yang membantu! Terima kasih kepada volunteers SCRATCH yang menjayakan dan melicinkan perjalan akti...

Read Full Story    |    View Comments
TQ HURI & KONSPIRASI WARNA!!
25th Dec 2013, by SCRATCH

As Salam.....Hai.....Apa khabar? Sihat? Team KTAJ pon sihat....busy sikit nowadays...ada byk jemputan untuk buka booth...syukur alhamdulillah...moga2 dpt kumpul lebih byk funds utk strays..siapa mintak2 diskaun kat booth nanti akan cik buaya cubit okeh...inikan charity sales..kami2 warga kerja KTAJ kalau nak beli merchandise pon akan beli pada harga jualan...tak pernah beli pada cost price tau...Kalau korang perasan...tahun ni KTAJ/SCRATCH ada kalendar kan...sape yg terlepas pandang...meh tgk..C...

Read Full Story    |    View Comments
S.C.R.A.T.C.H At MATICS
24th Dec 2013, by SCRATCH

Hai kawan kawan ~!kami nak kongsi cerita event. alhamdulillah hampir setiap bulan kami mendapat jemputan untuk menganbil bahgaian dalam program untuk menambah dana kami melalui jualan amal. Kami benar benar terhutang budi dan berterima kasih dengan presiden KKM, Pak Khalid yang sentiasa menghubungi kami sekiranya ada program yang boleh kami sertai. Kawan kawan sila support page KKM juga yer! Oh boleh tekan di sini, ye di situ ada linknya, tekan lah. Program ini berlangsung pada 30 November ...

Read Full Story    |    View Comments
Berlari Di Jambatan Pelangi
18th Dec 2013, by SCRATCH

Hi kawan kawan, Minggu ini minggu yang agak sukar dan penuh emosi bagi warga SCRATCH/KTAJ. Satu demi satu berita kematian anak anak bulu kami terima dan memberatkan sarat di dada. Kami tidak berniat ingin menyuramkan hati para pembaca tetapi kami hanya ingin berkongsi kesedihan hati. Kami harap pembaca dan follower blog SCRACTH/KTAJ memahami apa yang kami tanggung dan lihat hampir setiap hari. Kes Pertama: Adik Tanpa Nama Tidak diketahui berapa usia adik ini, barangkali kurang dar...

Read Full Story    |    View Comments
S.O.S - KUANTAN RESCUE MISSION!!
6th Dec 2013, by SCRATCH

As Salam..S.O.S - KUANTAN RESCUE MISSION!! KAMI MEMERLUKAN SUMBANGAN BARANG2 UNTUK DIBAWA KE KUANTAN! Keadaan banjir yang teruk di Pahang telah memaksa banyak kucing/anjing terpaksa ditinggalkan di rumah tanpa pilihan. Ramai yang telah menghubungi Kuantan Animal Rescue & Education (KARE) memohon agar kucing/anjing mereka diselamatkan kerana dikhuatiri mereka sedang kelaparan tanpa makanan dan air yang bersih untuk diminum.. Berikut adalah antara barangan yang perlu dikumpulkan oleh SCR...

Read Full Story    |    View Comments
S.C.R.A.T.C.H At Dogathon 2013
3rd Dec 2013, by SCRATCH

Hello Peeps! Many weeks ago (well you may say it many months ago :-P ) we were approached by Dogathon 2013 organizer, Cik Aqilla and we were invited to participate as one of the supporters in that event. Dogathon is an annual canine gathering and since their visions are in line with ours, we were more  than glad to join the event. It was a one-day event held on the 6th of OCT 2013, started as early as 630 am and ended slightly pass noon. hey peeps, if you missed this year's Dogathon, p...

Read Full Story    |    View Comments
Meow..Meow..Terima Kasih..
2nd Dec 2013, by SCRATCH

As Salam & Salam Sejahtera...Scratch ditubuhkan dengan tujuan utk membantu kucing dan anjing jalanan...sedaya upaya kami mencari dana melalui jualan amal serta sumbangan peribadi orang perseorangan dalam menjayakan aktivit pemberian subsidi kepada rescuer yg layak (mengikut syarat dan terma yg telah ditetapkan). Sekali lagi ingin ditekankan...fokus kami pada haiwan jalanan..bukan yg dipelihara dan mempunyai tuan.Kadangkala apabila ada kes yg memerlukan bantuan dengan segera...kami akan shout...

Read Full Story    |    View Comments
PERTANDINGAN KUCING ANTARA BANGSA, MATIC FEST 2013
27th Nov 2013, by SCRATCH

As Salam...Kawan2....Hari Ahad kita date OK...KTAJ/SCRATCH akan turun ke PERTANDINGAN KUCING ANTARA BANGSA, SEMPENA MATIC FEST 2013 pada hari AHAD INI (1.12.2013)...jadi marilah sama-sama memeriahkan majlis pertandingan ni...sesiapa yg berminat untuk join dalam pertandingan boleh menghubungi terus Kelab Kucing Malaysia melalui fbnya ..sila klik siniAda macam2 aktiviti, pertandingan dan pelancaran tabung utk taufan Hayyan akan dijalankan....datangla beramai2 untuk memberi sokongan sambil2 mencuci...

Read Full Story    |    View Comments
Pet World Johor Bahru 2013
25th Nov 2013, by SCRATCH

As Salam... Selamat Sejahtera..Kawan-kawan..kami ingin mewarwarkan satu berita gembira....sila excited cepattt!!! Heehehehhe..Sukacitanya dimaklumkan warga kerja SCRATCH akan turun ke Johor Bahru untuk turut sama memeriahkan event Pet World Johor Bahru 2013...Kami akan bawa bersama design terbaru T-shirt limited edition kami...ya!! limited edition tau....jadi jangan lepaskan peluang untuk jadi antara yang terawal utk membelinya..Kl pon kami belum jual lagi...khas utk org JB!! panas panas ni!! Se...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Kaggle AI Competition
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2019. All rights reserved.