Go

Most Popular
1.The Dodo by PetFinder.my
2.The Dodo by PetFinder.my
3.Photos From SPCA Selangor, Malaysia's Po.. by SPCA Selangor
4.Racing To Stop The Dog Meat Trade! by Soi Dog Foundation
5.Soulmates by PetFinder.my
6.Updates On 11th Oct 2019 by SPCA Sarawak
7.Updates On 11th Oct 2019 by Soi Dog Foundation
8.Go Animals by PetFinder.my
9.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation
10.“The Leg” by AnimalCare




View By Date
 All Dates
 2019 (4603)

        October (256)

        September (394)

        August (449)

        July (433)

        June (448)

        May (559)

        April (556)

        March (577)

        February (446)

        January (485)

2018 (5728)

2017 (6107)

2016 (6230)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
Charlie Oh Charlie: Anak FIP Berlari Riang Di Jambatan Pelangi
4th Oct 2013, by SCRATCH

Assalam & Salam SejahteraBeberapa hari lepas, kami menerima satu email daripada saudari Yunn. Beliau memerlukan bantuan SCRATCH secara kewangan dan juga nasihat. Di dalam emailnya, beliau telah menyatakan sahabat beliau telah menyelamatkan seekor anak kucing di kawasan semak di Segambut, tetapi tidak dapat membelanya kerana mengidap asma teruk. Saudari Yunn telah menawarkan diri untuk membatu sahabat beliau dengan menjaga anak kucing itu. Walaupun pada mulanya Saudari Yunn berasa berat ...

Read Full Story    |    View Comments
Bantuan Diperlukan Utk 16 Ekor DLH Yang Ditinggalkan
20th Sep 2013, by SCRATCH

Salam dan Selamat Sejahtera,Minggu lepas, kami menerima 1 email yang agak mencemaskan dari Ms. C. Beliau meminta bantuan SCRATCH untuk mencarikan tuan baru bagi 16 ekor kucing Domestic Long Haired (DLH) yang ditinggalkan housemate nya dan tidak muncul2 setelah pulang ke kampung pada bulan Februari yang lepas. Rumah sewa Ms. C mesti dikosongkan pada 16 Sept dan sekiranya tidak ada adopter utk kesemua kucing2 ini, dia bercadang untuk Put To Sleep (PTS) kesemua kucing2 tersebut. Last wee...

Read Full Story    |    View Comments
Terima Kasih: Program Jualan Amal Dan Adoption Drive, Putrajaya
17th Sep 2013, by SCRATCH

Hi kawan kawan! Sabtu dan Ahad yang lalu telah berlangsung adoption drive dan charity sale kami bersempena Pertandingan Kucing Antarabangsa di Putrajaya. Ucapan terima kasih terlebih dahulu kepada pihak KKM terutama sekali Presiden Kelab Kucing Malaysia, yang  telah menyediakan bukan satu tetapi DUA booth untuk kami. Semoga KKM dan Kami ingin mengucapkan berbanyak banyak terima kasih kepada follower yang tak henti2 datang mengunjungi booth kami. Terima kasih yang tidak terhingga k...

Read Full Story    |    View Comments
SCRATCH Charity Sales And Adoption Drive September 2013
14th Sep 2013, by SCRATCH

Hello Friends! In conjunction with Putrajaya International Cat Show 2013, Kelab Kucing Malaysia has invited SCRATCH to organize an adoption drive and charity sales. We are  thankful to the President of Kelab Kucing Malaysia, Pak Khalid for granting us a booth for this event.  Set your GPS to this location :Dewan Cempakasari PPjPerbandanan PutrajayaPrecint 3 PutrajayaWe will be there from 930 am to 6 pm on Saturday and Sunday. Please support this 2 days event by visiting our b...

Read Full Story    |    View Comments
FOSTERER Needed!! Help!!
13th Sep 2013, by SCRATCH

HELP!!!! FOSTERER FOR DLH CAT NEEDED ASAP!! Warga Scratch/KTAJ sekalian, kami mencari beberapa org volunteer yang boleh menjadi FOSTERER (penjaga sementara) kepada 11 ekor kucing DLH (bulu panjang) yang terlibat dalam kes yg sedang kami kendalikan ketika ini. Mereka2 yang berminat untuk menawarkan diri, menyumbang masa dan tenaga sebagai fosterer bolehlah menghubungi kami di ktaj0311@gmail.com dengan kadar segera. Sila sertakan sekali nama penuh, alamat, no untuk dihubungi (hp no) da...

Read Full Story    |    View Comments
Happy Birthday Kerby Baby!
10th Sep 2013, by SCRATCH

Heyo Heyo Friends!Last Sunday SCRATCH members were invited to celebrate Kerby's Birthday Pawty! It was one awesome birthday party bash we would say. Kerby is a Japanese Spitz and you can read about its characteristics here,yeah click here.Kerby was sold by a backyard breeder to an individual and later given to a married couple with a 10 years old son. Drawn to Kerby's cuteness the married couple took in Kerby and Kerby got his first name, Snow White. Humans are amazing creatures. Our lust travel...

Read Full Story    |    View Comments
Volunteer Work At Furry Friends Farm: A Collaboration Between SCRATCH And Kolej Teknologi Timur Students
5th Sep 2013, by SCRATCH

Hi Kawan-Kawan, Kawasan perlidungan untuk kucing (cattery area)Entry kali ini, kami nak kongsi kan cerita kerja amal yang berlangsung pada hujung minggu lepas. Sekitar bulan June yang lalu, pihak SCRATCH telah dihubungi oleh kumpulan pelajar dari Kolej Teknologi Timur, Sepang, yang diketuai oleh saudari Suhaida. Suhaida ingin menjalankan kerja amal bersama pihak SCRATCH  tetapi memandangkan kami tidak mempunyai rumah perlindungan haiwan, maka kesepakatan dicapai untuk membant...

Read Full Story    |    View Comments
Pet Boarding During Holiday.
25th Jul 2013, by SCRATCH

Going away for holiday? So you plan to board tour pets at the boarding centre? Then it is about time to plan for your pet’s healthy, happy stay by creating a boarding checklist to avoid last-minute hassles. Following this checklist may seem like a daunting task. But keep in mind why you’re taking these steps, it’s about the safety and health of your pet after all. Bercadang untuk bercuti? Jadi, anda merancang untuk menghantar haiwan kesayangan anda ke pusat penjagaan haiwan? Jika ya, ini a...

Read Full Story    |    View Comments
Jawatankuasa Baru KTAJ/SCRATCH
26th Jun 2013, by SCRATCH

Assalammualaikum dan salam sejahtera,Terlebih dahulu saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada ahli-ahli persatuan di atas sokongan serta kepercayaan yang diberikan atas perlantikan saya sebagai presiden baru Persatuan Membantu Kucing Terbiar & Anjing Jalanan Malaysia (PKTAJM) aka SCRATCH bagi menerajui persatuan bagi sesi 2012/2013.Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada AJK baru sesi 2012/2013 yang terdiri daripada Incik Bulldog, Katts, Cik Dolphin,...

Read Full Story    |    View Comments
Trap-Neuter-Return/Rehome-Manage (TNRM)
22nd Mar 2013, by SCRATCH

Masih ramai yang tidak tahu apa itu konsep TNRM. Trap-Neuter-Return/Rehome-Manage (TNRM) adalah konsep yang diperkenalkan oleh NGO untuk mengawal populasi haiwan jalanan menggunakan cara yang lebih berperikemanusiaan, iaitu PEMANDULAN. Konsep TNRM ini bertujuan untuk menggantikan konsep PENGAWALAN POPULASI haiwan jalanan yang di amalkan di hampir kesemua negara termasuk Malaysia, iaitu PELUPUSAN.TNRM dijalankan oleh golongan yang kami gelar sebagai FEEDER (pemberi makan). Feeder ialah golongan y...

Read Full Story    |    View Comments
Catnip / Catwort / Catmint
21st Mar 2013, by SCRATCH

Cuba korang tengok sekitar halaman rumah korang, atau di tepi-tepi padang tempat korang berjogging setiap hujung minggu. Ada tak ternampak tumbuhan ini? Atau ada tak antara korang yang pernah cuba tanam tumbuhan ini?  Tumbuhan ini dikenali sebagai Catnip/Catwort/Catmint. Nama saintifiknya ialah Nepeta Cataria dan jauh beza dengan Pokok Kucing Galak (Acalypha Indica). Rupa Catnip/Catmint ni ada iras-iras daun pudina dan daunnya mempunyai bau herba yang kuat apabila dipetik. Apabila ...

Read Full Story    |    View Comments
Cat Speutering Day (JB) 2013
20th Mar 2013, by SCRATCH

CAT SPEUTERING DAY & CHARITY DRIVE (JB) 2013Hari pemandulan murah untuk kucing-kucing berpemilik dan jualan amal untuk mengisi Dana SCRATCH bagi membantu Nek Jah dan Nek Zaharah di Johor Bahru! Tarikh : Ahad, 14 April 2013Masa : Bermula jam 10 pagi sehingga 4 petang (First come first serve basis) Lokasi : KLINIK HAIWAN TIRAM - No 21, Jalan Ledang 25, Taman Bukit Tiram, 81800 Ulu Tiram, Johor.Misi utama penubuhan KTAJ-SCRATCH adalah untuk mengurangkan populasi haiwan jalanan dan menggalakkan ...

Read Full Story    |    View Comments
CUNEN (Eliyana Othman)
19th Mar 2013, by SCRATCH

Khamis, 7 Mac 2013 - 1.48pm :salam sis,ni gamba cunenstray cat.. sy rescue die 1 Feb 2013 hari tusbb kaki kiri belakang die ad bisulsmpai sekarang die dalam penjagaan sy..lebih kurang sebulan dalam penjagaan sy,die bertambah sihat, berat drpd 2.5 dh jd 4.4kg skrg ni.tp luke die masih tak eloksmlm sy refer semula dekat vet,tulang dekat jari kaki die terkeluar,vet ckp, mungkin sbb tulang tu dh expose ad jangkitanbesok die akan buat pembedahan untuk buang satu jari tusbb tu the best way, kalo tak k...

Read Full Story    |    View Comments
Bless Dipotong Ekor (Jezlin R)
18th Mar 2013, by SCRATCH

Isnin, 11 Mac 2013 - 12.41 am : Salam 1 msia. 10mlm smlm saya terjumpa seekor kucing yg sdg sakit krn ada manusia x bhati perut telah memotong ekornya. Kebetulan pula saya ada di kedai kawasan perumahan di chemor, perak. Saya anta emel ni sb geram sgt dgn perangai manusia mcm ni. Skrg kucing tu saya dah bawak balik ke rumah dan saya cuba lah mana yg termampu utk merawatnya. Insyaallah saya akan bwk ke vaterinar kerajaan sb saya x mampu nk bawa ke vet swasta. Saya hrp smoga kucing ni akn pulih da...

Read Full Story    |    View Comments
Cat Speutering Day (Kampar) 2013
16th Mar 2013, by SCRATCH

CAT SPEUTERING DAY & ADOPTION DRIVE, KAMPAR 2013Hari pemandulan murah untuk kucing-kucing berpemilik dan program pengambilan 'kucing-kucing angkat' di Kampar, Perak!Tarikh : Ahad, 31 Mac 2013Masa : Bermula jam 10 pagi sehingga 4 petang (First come first serve basis) Lokasi : KLINIK HAIWAN KAMPAR, No. 6, Persiaran Siswa, Taman Kampar Siswa, Kampar, Perak.Misi utama penubuhan KTAJ-SCRATCH adalah untuk mengurangkan populasi haiwan jalanan dan menggalakkan lebih banyak pemilik-pemilik kucin...

Read Full Story    |    View Comments
Pemilihan Kibbles Kucing
5th Mar 2013, by SCRATCH

Apakah faktor pemilihan makanan kucing yang pemilik haiwan perlu titikberatkan dalam membeli makanan untuk si comel anda? Adakah faktor harga semata-mata? Atau faktor nutrisi yang menjadi pilihan anda? Makanan kucing jenis kibbles terdiri daripada 3 kategori / kelas : KomersialPremiumHolistik / Super-premium.Makanan kucing jenis komersial adalah terdiri daripada makanan kucing yang kerap dikomersialkan di media seperti tv, suratkhabar dan sebagainya. Jenama jenis ini sangat popular kerana m...

Read Full Story    |    View Comments
SPHYNX (Belle Anuar)
4th Mar 2013, by SCRATCH

Ini SPHYNX. SPHYNX bukan la kucing berbaka Sphinx yang mahal tu. SPHYNX cuma seekor kucing jalanan biasa/kucing kampung yang diselamatkan oleh saudari Belle Anuar. Menurut Belle, kucing betina yang diberi nama SPHYNX ini berkeadaan menyedihkan ketika ditemui. Telinga dan kepala berkurap teruk, berkutu seluruh badan, berbau busuk, kecacatan pada kaki belakang sebelah kiri (tidak dapat duduk spt kucing lain), kecacatan pada kaki depan sebeah kanan dan keadaan dubur yg sedikit tersembul. ...

Read Full Story    |    View Comments
Pemenang Fotogedik 2013 : Joy, Happiness & Laughter
1st Mar 2013, by SCRATCH

Sempena Pertandingan Fotogedik 2013 : Joy, Happiness & Laughter yang telah berlangsung dari 12 Feb - 28 Feb 2013, beberapa pemenang telah dipilih berdasarkan undian yang kami jalankan di page Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook.Berikut adalah keputusan yang telah dipersetujui oleh admin-admin bersama : HADIAH DAN PEMENANGHadiah Utama : Cat Tree Model CT380 Tajaan KTAJSi comel : Canoby Pemilik : Mohd Shahirwan Bin Abu Bakar1213 undian Hadiah Tempat Pertama : Smartsi...

Read Full Story    |    View Comments
Kebaikan Cuka Epal Kepada Kucing
1st Mar 2013, by SCRATCH

Cuka epal (Apple Cider Vinegar / ACV) merupakan agen semulajadi melawan bakteria yang efektif dan mengandungi pelbagai jenis mineral seperti potassium, calcium, magnesium, phosphorous, chlorine, sodium, sulfur, copper, iron, silicon dan fluorine yang menyumbangkan pelbagai manfaat kepada kesihatan badan. ACV terhasil dengan memerah epal segar yang di tanam secara organic dan diperam dan dibiarkan mengalami proses fermentasi di dalam tong kayu (wood barrel) sehingga menjadi cuka. Warna ACV ialah ...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Disember 2012
28th Feb 2013, by SCRATCH

Berikut adalah senarai pemohon yang telah menerima Subsidi Pemandulan Kucing daripada Dana SCRATCH untuk sepanjang bulan Disember 2012. Kucing-kucing ini telah dimandulkan di klinik haiwan pilihan pemohon. Subsidi disalurkan ke akaun pemohon selepas kami menerima resit, borang permohonan dan gambar-gambar bukti pemandulan. 1) Nurhuda Jamaluddin - 1 jantan + 1 betina yang di tangkap di kawasan kejiranannya. 2) Norshahadah Rusli - 2 jantan + 2 betina yang di ambil dari gerai makan ibunya. 3...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Artificial Intelligence
Kaggle AI Competition
Cuteness Meter
AI Task Force

Social Media
Facebook
Twitter

Mobile
iPhone & iPod App
Android App
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2019. All rights reserved.