Go

Most Popular
1.Updates On 24th Jun 2019 by ACRES
2.Updates On 25th Jun 2019 by PetFinder.my
3.Updates On 25th Jun 2019 by SPCA Selangor
4.Updates On 24th Jun 2019 by Soi Dog Foundation
5.Updates On 23rd Jun 2019 by ACRES
6.Updates On 23rd Jun 2019 by Soi Dog Foundation
7.Rabies Claims 18th Life In Sarawak | Bor.. by SPCA Sarawak
8.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation
9.Jasper And Aro Are Excited To Meet You!! by Soi Dog Foundation
10.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation




View By Date
 All Dates
 2019 (3020)

        June (397)

        May (559)

        April (556)

        March (577)

        February (446)

        January (485)

2018 (5728)

2017 (6107)

2016 (6230)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
PETWORLD MALAYSIA 2012
11th Aug 2012, by SCRATCH

Pada 15-17 Jun 2012 yang lalu, SCRATCH menyertai PetWorld Malaysia 2012 yang berlangsung 3 hari di Mid Valley Exhibition Centre Kuala Lumpur. Pelbagai aktiviti yang dijalankan seperti booth jualan, sampel makanan haiwan percuma, pertandingan haiwan, adoption drive dan banyak lagi. Kami gembira dapat bertemu dengan followers dan NGO-NGO yang lain. Sempena program 3 hari ini, kami berjaya mengumpulkan hasil jualan untuk disalurkan ke dalam Dana SCRATCH. Malah, beberapa ekor kucing yang kami b...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan (SCRATCHer)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Salah seorang SCRATCHer memohon Subsidi Pemandulan untuk kucing-kucing dalam jagaannya yang sudah melebihi 20 ekor. Kelly - betinaPuteri - betinaAkur - jantanPenzy - betinaBubu - jantan5 ekor kucing dimandulkan menggunakan Subsidi Pemandulan kami. Jumlah subsidi pemandulan untuk 3 ekor kucing betina dan 2 ekor kucing jantan ini ialah RM320. Pemandulan telah di lakukan di rumahnya di Ipoh menggunakan khidmat seorang pembantu veterinar di sana.

Read Full Story    |    View Comments
Rectal Prolapse Kitten (Hafiz)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Kami menerima email daripada Mohd Hafiz Md Radzi bersama gambar anak kucing yang ditemui di lorong belakang rumah ibunya pada 5 Ogos 2012 yang lalu. Hafiz memohon bantuan subsidi untuk anak kucing ini. Hafiz segera membawa anak kucing ini ke klinik haiwan Dr Loh, Taman Seruling, Sungai Petani. Kos rawatan cuma RM100 dan dibiayai oleh Hafiz sendiri. Walau bagamanapun, berita terbaru yang kami terima dari Hafiz pada 8 Ogos yang lalu, anak kucing ini tidak panjang umur. Sangat menyedihkan apabil...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Dengan Luka Di Leher (Fatin Anis)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Nur Fatin Anis Rahaizak : Isnin, 30 Julai 2012 - 9.15am : hai. saya perlukan bantuan kepada sesiapa yang berada di kawasan PJ seksyen 13 bangunan PJIP. Area office saya ni ade seekor kucing. Leher dia macam kena sembelih. Saya tak tahu nak kata mcm mana sebab bila saya dekati kucing tu berbunyi. Maybe dia igt saya nak apa2 kn dia. Saya tiada kenderaan untuk menghantarnya ke vet. Saya mohon kepada sesiapa yang boleh membantu kucing tu. Klu ade apa2 boleh...

Read Full Story    |    View Comments
BOBOY Kucing Di Langgar (Elyanie Salim)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima daripada Elyanie Salim : Selasa, 31 Julai 2012 - 7.29pm salam...sy memohon jasa baik pihak KTAJ utk membantu kucing ini.kucing ini dipercayai dilanggar oleh seseorang.menurut vet rahang kucing ni cedera dan mesti dihantar ke hospital.malangnya adik sy tak tau di mana hospital dan mungkin perbelanjaannya sgt besar utk ditanggung oleh kami.jd,kami meminta jasa baik KTAJ utk membantu kami menyelamatkan kucing ni.sebarang maklumat tentang kucing ini pihak KTAJ ...

Read Full Story    |    View Comments
CHIMO Si Kucing Sporo (Harni Jaafar)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Harni Jaafar : Rabu, 8 Ogos 2012 - 8.53pmhi,this is my baby. he is about 5-6 months old. his name is chimo. he has been infected with sporo since may this year. i've tried to cure him and have taken him to the vet (the vet animal clinic in segambut) since he was first infected.though the medicine is very costly for me but i tried my best to help him recover. but the thing is, i have 4 other cats and i cant no longer buy chimo the medicine he needs most. i ca...

Read Full Story    |    View Comments
Neutering Subsidy For Stray Cats Jalan Kubah (Shafeeqa M. Samueil)
10th Aug 2012, by SCRATCH

Shafeeqa wrote to us : Tuesday, 17 July 2012 - 7.53pm Dear KTAJ,My husband and I just moved in with my mother @Jalan Kubah Bukit Jelutong in March 2012 as we can't afford rent & she got extra rooms in her house. I just started a new job almost 2 months ago after being unemployed for few months. My husband Mr T is still unemployed & looking for work. Since leaving here, we saw lots of stray cats at the back of the alley of my mum's house. We decide to feed them with cats biscuits & th...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Kucing Jalanan (Nurulhuda Jamaluddin)
10th Aug 2012, by SCRATCH

Nurhuda Jamaluddin telah memohon Subsidi Pemandulan untuk kucing-kucing jalanan ini sebelum diiklankan untuk diserahkan kepada pemilik baru. Betina #1Betina #2CinCin (betina)YinYin (jantan) Pemandulan kucing-kucing ini telah dilakukan pada 1 Ogos 2012 di Klinik Kembiri Setapak. Subsidi Pemandulan yang diberikan untuk 3 ekor kucing betina + 1 ekor kucing jantan ini ialah RM260 menggunakan Dana SCRATCH. Terima kasih kepada Nurhuda kerana menyokong pemandulan haiwan jalanan.

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan 2 Kucing Betina (Nurul Huda Abd Razak)
10th Aug 2012, by SCRATCH

Nurul Huda telah menghantar email kepada kami untuk memohon Subsidi Pemandulan untuk 2 ekor kucing betina yang beliau adopt dari page Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook. Puteh GPutehKucing-kucing ini telah dibawa ke Klinik Kembiri Setapak untuk dimandulkan pada 7 Julai 2012 yang lalu. Subsidi pemandulan yang diberikan untuk kedua-dua kucing betina ini ialah RM140.00 menggunakan Dana SCRATCH. Terima kasih kepada Nurul Huda kerana menyokong pemandulan haiwan peliharaan bagi men...

Read Full Story    |    View Comments
Anak Kucing Melecur (Alvin Low/Tanti)
4th Aug 2012, by SCRATCH

Kisah anak kucing malang ini pernah disiarkan di wall Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook.  Menurut Tanti, 3 ekor anak kucing malang ini ditemui oleh Alvin dihadapan kedai workshop-nya dalam keadaan seperti telah didera dan dibakar. 2 daripada anak kucing ini telah dilenyek sehingga mati.  Ia satu-satunya anak kucing yang terselamat dengan kesan melecur dan plastik terbakar pada badannya. Kaki hadapan pula cedera dan tidak boleh digerakkan dan menyebabkan anak kucing ini t...

Read Full Story    |    View Comments
Update On KAY (fostered By SCRATCHers)
31st Jul 2012, by SCRATCH

Memandangkan keadaan KAY memerlukan penjagaan khusus dan tidak mahu nasibnya terabai, pasangan R & F (SCRATCHers) telah menawarkan untuk menjaganya KAY semenjak hari pertama di hantar ke klinik haiwan untuk rawatannya. KAY mengalami cirit birit teruk minggu lalu. Fosterernya menukarkan dietnya kepada hirisan dada ayam rebus, dan cirit biritnya lega serta-merta. KAY di bawa ke HVC untuk pemeriksaan. Luka di perutnya telah mengecil. Bagaimanapun, Dr Nurul mendapati kelenjar pada leher KAY...

Read Full Story    |    View Comments
Update Kucing Buta Sebelah (Norely)
24th Jul 2012, by SCRATCH

Gambar kucing yang diselamatkan oleh Norely dan telah di bawa ke klinik haiwan untuk rawatan ini disiarkan dalam page kami. Memandangkan Norely mempunyai 10 ekor kucing dan bimbang kucing ini akan stress dan mengganggu penyembuhannya, maka kucing ini memerlukan penjaga baru yang boleh menjaganya dengan baik. Email gembira yang diterima tengahari ini dari Norely : Selasa, 24 Julai 2012 - 12.33pmHi,I am happy to report that the one eyed cat has an adopter already. A very kind Bella fro...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS - 20 Julai 2012
23rd Jul 2012, by SCRATCH

9 ekor kucing telah didaftarkan untuk dimandulkan di Klinik Kembiri Setapak. Kucing-kucing jalanan yang didaftarkan ini terdiri daripada 6 ekor betina dan 3 ekor jantan.1) Mohd Rizan Shahari - 2 betina Mohd Rizan dengan kucing-kucing yang dibawaKucing betina yang berjaya dimandulkan.Kucing ini tidak dapat dimandulkan kerana selsema. Ubat selsema diberikan secara percuma oleh KKS. 2) Mel & Tiggy (fostered by Rina/Scratcher) - 1 betina + 1 jantanTiggy (jantan) Mel (betina)  3) Community c...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Buta Sebelah (Norely)
23rd Jul 2012, by SCRATCH

Email yang diterima dari Norely : Ahad, 22 Julai 2012 - 8.21pm Hi,My daughter and I found this cat in front of Damai Medical Center in Melawati. Her eye was popping out maybe due a fight. I sent her to the nearby vet and the vet operated on the eye the same day. It was too late to save the eye. She is due to visit the clinic again to get her stiches out in 2 weeks. Then I plan to spay her after that. I have 10 other cats at home (8 stay inside and 2 outside). All my cats are very territorial and...

Read Full Story    |    View Comments
Kesian Dan Sayangkan Kucing Anda?
18th Jul 2012, by SCRATCH

Ramai di antara kita yang mengaku sayangkan kucing dan ramai yang terlalu sayang sampai takut untuk mengembiri/memandulkan kucing. "Kesian," "Tak sampai hati,"  dan macam-macam lagi. Ada juga yang mengatakan "Mengembiri kucing adalah kejam!" Di sini saya nak kongsikan pengalaman yang agak sadis berkaitan dengan pengembirian kucing. Ini kisah benar ye, bukan cobaan. 3 tahun lepas saya menyewa di sebuah rumah berdekatan dengan pasar [saya sengaja tulis pasar kerana ramai orang suka...

Read Full Story    |    View Comments
Update On ROMEO (Rieyah)
15th Jul 2012, by SCRATCH

Sukacita dimaklumkan, ROMEO telah selamat di adopt oleh saudari Syazana Aminuddin. Adoption fee RM50 diserahkan oleh Rieyah dan Syazana ke dalam Dana SCRATCH. Terima kasih. Ini gambar ROMEO bersama Syazana. Syazana AminuddinDan ini pula gambar ROMEO di rumah Syazana. Syazana akan membawa ROMEO untuk rawatan kulit, nyahcacing dan vaksinasi. Alhamdulillah. Semoga lebih banyak haiwan jalanan di luar sana mendapat pemilik baru.

Read Full Story    |    View Comments
MAMA J
15th Jul 2012, by SCRATCH

Ini gambar pertama MAMA J ketika ditemui berhampiran premis Petknode pada malam mencari semula kucing-kucing yang terlepas dari Premis pada 5 September 2011. Ibu kucing ini dilabelkan sebagai kucing #J. Dari situ, ia dinamakan sebagai MAMA J. Dalam gambar ialah fosterer pertamanya, Taufiq. Kami telah mengiklankan MAMA J agar ditemui oleh pemilik asal, namun tiada sesiapa yang datang menuntutnya. Pada 13 September 2012, MAMA J selamat melahirkan 3 ekor anak. Namun, kesihatan MAMA J merosot dan di...

Read Full Story    |    View Comments
KAY (Putery Nur Syazwanny)
14th Jul 2012, by SCRATCH

Salah seorang Coordinator kami menerima panggilan daripada Wanny pada Isnin petang, 9 Julai 2012 yang lalu.Coordinator kami telah mencadangkan agar Wanny membawa kucing ini ke klinik haiwan berdekatan. Kucing yang ini akhirnya di masukkan ke klinik haiwan Wangsa Melawati pada hari yang sama. Dalam masa yang sama, admin kami menerima wallpost ini di page Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook :   Ini pula email yang kami terima dari Putery Nur Syazwanny : Isnin, 9 Jul...

Read Full Story    |    View Comments
Update On BABY (NURUL HUDA MAT DAN)
14th Jul 2012, by SCRATCH

Ini email yang diterima dari rescuer BABY, kucing hernia yang menerima subsidi rawatan perubatan dari Dana SCRATCH. Selasa, 10 Julai 2012 - 1.40amBaby yg penah SCRATCH biayai 50% bln Mei lalu akibat hernia telah sihat sepenuhnya. Baby telah di adopt oleh kawan saya sendiri yang turut membantu membiayai kos perubatan Baby.Awal bulan 6, Baby telah divaksin dan diberi ubat cacing buat pertama kali, dan yang ke 2 pada awal bulan 7 baru² ni. Sekarang Baby semakin membesar dan sangat nakal ...

Read Full Story    |    View Comments
XIAO HUANG (Serene Tan)
14th Jul 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Serene Tan :Selasa, 3 Julai 2012 - 4.06pmDear Scratch, I was refer by Petfinder.com and Dr Chan to write to you, to apply for medical fund to help this 3-4 months old male puppy. His name is Xiao Huang. Xiao Huang is another helpless hit and run victim. It happened on yesterday at Saleng, Johor. A kind hearted old man witnessed the whole incident. When he got near to Xiao Huang, he was so terrified, traumatised and trembling. The old man quickly rushed Xiao Huang to t...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Kaggle AI Competition
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2019. All rights reserved.