Go

Most Popular
1.Updates On 24th Jun 2019 by ACRES
2.Updates On 25th Jun 2019 by PetFinder.my
3.Updates On 25th Jun 2019 by SPCA Selangor
4.Updates On 24th Jun 2019 by Soi Dog Foundation
5.Updates On 23rd Jun 2019 by ACRES
6.Updates On 23rd Jun 2019 by Soi Dog Foundation
7.Rabies Claims 18th Life In Sarawak | Bor.. by SPCA Sarawak
8.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation
9.Jasper And Aro Are Excited To Meet You!! by Soi Dog Foundation
10.Photos From Soi Dog Foundation's Post by Soi Dog Foundation




View By Date
 All Dates
 2019 (3020)

        June (397)

        May (559)

        April (556)

        March (577)

        February (446)

        January (485)

2018 (5728)

2017 (6107)

2016 (6230)



Search Blogs

Enter one or more keywords to search our article database:





Submit A Blog


Know of any good animal welfare or pet rescuer blogs?

Please share with us so our community can benefit from it!


SCRATCH News & Blogs

 Share |  Facebook  Twitter  Blogger

Instantly update yourself on the latest animal welfare developments. Leading animal shelters and rescuers will share news and knowledge with you, consolidated through their blogs and social media pages.


Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]
Subsidi Pemandulan Di KKS 26 Ogos 2012
11th Sep 2012, by SCRATCH

10 ekor kucing yang terdiri daripada 5 ekor kucing jantan dan 5 ekor kucing betina telah didaftarkan untuk dimandulkan pada 26 Ogos 2012. Peserta yang memohon subsidi pemandulan kali ini terdiri daripada rescuer dan feeder yang pernah menyertai Snip Program kami di Klinik Kembiri Setapak sebelum ini.  a) Mohd Razeef - 3 jantan + 1 betina b) Nurhuda Jamaluddin - 2jantan + 2 betina 2 ekor kucing betina lagi di bawa oleh Snip Coordinator kami, cik Sri untuk dimandulkan dan dilepaskan sem...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan (Nor Masdiana Md Said)
11th Sep 2012, by SCRATCH

Masdiana telah memohon Subsidi Pemandulan untuk kucing-kucing terbiar di sekitar kampus USM Pulau Pinang untuk kucing-kucing berikut :   2 ekor betina telah selamat dimandulkan. Jumlah subsidi yang diberikan ialah RM140 menggunakan Dana SCRATCH.Bongsu selepas dimandulkan    Achik selepas dimandulkanDiharap dengan wujudnya kemudahan subsidi ini, lebih ramai pelajar yang sudi membantu mengawal populasi kucing jalanan di kawasan kampus bagi mengelakkan kucing-kucing ini dibuang dan s...

Read Full Story    |    View Comments
Kenapa Kucing Perlu Vaksinasi?
10th Sep 2012, by SCRATCH

Setiap pemilik perlu bertanggungjawab terhadap kebajikan dan kesihatan haiwan peliharaan masing-masing.Penjagaan asas seperti pemakanan, dan amalan kebersihan perlu dipraktik dengan betul.Selain itu, perkara asas penjagaan dan kesihatan seperti menyahcacing (deworm), menyahkutu (defleas) dan vaksinasi perlu diambil berat untuk memastikan kesihatan haiwan peliharaan anda berada pada tahap maksima.Kenapa vaksinasi itu penting? Seperti bayi manusia, vaksinasi haiwan juga berfungsi sebagai kunci uta...

Read Full Story    |    View Comments
Fund-Raising Program : Discover Scuba Diving!
10th Sep 2012, by SCRATCH

Discover Scuba Diving Program is back! SCRATCH dengan kerjasama MissDivers akan mengadakan kelas Scuba Diving di PJ. Tujuan utama kelas ini diadakan adalah sebagai program pengenalan kepada scuba diving di bawah pengawasan profesional dan sesi pembelajaran yang sangat bersantai.Di bawah pengawasan profesional, penyelam baru mempelajari konsep asas keselamatan, pemakaian dan pemasangan kelengkapan, dan menyelam dalam pengawasan yang tinggi. Tarikh : 29 & 30 September 2012. Lokasi : Kola...

Read Full Story    |    View Comments
HERA (SCRATCH)
7th Sep 2012, by SCRATCH

Ini email yang kami terima dari Sabrina : Selasa, 21 Ogos 2012 - 6.28pmKucing ni dijumpai saya di Blok 4, Rumah pangsa Taman Sri Serdang, Seri Kembangan di belakang Maybank Sri Serdang. Kucing tersebut telah tempang kaki kanannya kerana mempunyai 3 luka baru yg agak dlm sehhingakan saya ternampak tulang kakinya. 1 lagi di bwh lehernya. ia dtg btl2 dpn rumah saya utk meminta bantuan. saya telah beri makanan & minuman kpd kucing tersebut namun ia masih meraung kesakitan. teringin membantu...

Read Full Story    |    View Comments
GINGER (Pn Yahasmida Yaacob)
6th Sep 2012, by SCRATCH

Kisah GINGER telah kami siarkan dahulu di SINI. Penghantar email ini, iaitu Adik Nur Irdina Afiqah Sabri sebenarnya berumur 11 tahun dan telah menulis email kepada kami bagi pihak ibunya, Puan Yahasmida Yaacob. Ginger semasa ditemuiIni gambar terbaru GINGER yang dikirimkan oleh adik Irdina selepas GINGER menjalani rawatan. Ginger selepas rawatan Team Coordinator kami telah menghubungi Doktor yang merawat dan Doktor mengesahkan GINGER terpaksa menjalani pembedahan membetulkan rahangnya ...

Read Full Story    |    View Comments
KIMI Si Kucing Oren (Siti Aishah Norzalina Mohd Suhaimi)
6th Sep 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Aishah: Rabu, 29 Ogos 2012 - 10.43amAssalam rakan2 di KTAJ,Suami sy jumpa seekor kucing berhampiran masjid Sri Rampai pd 17/8/2012 yg lalu.Kucing tersebut mengalami luka besar di bahagian tepi perut. Waktu dijumpai luka tersebut mengeluarkan nanah setiap kali dia bernafas.Kami segera membawa dia ke vet di melawati memandangkan itu shj vet yg paling hampir dan yg kami tahu.Sesampai nye di klinik, doktor terpaksa cukur bahagian yg luka dan mendapati kulit bahagian ats...

Read Full Story    |    View Comments
JACK SPARROW (Rahimah Hj Ibrahim)
6th Sep 2012, by SCRATCH

Email yang diterima dari Rahimah : Selasa, 7 Ogos 2012 - 2.31pmAssalamualaikum wbt,Dear KTAJ,Sy dengan ini memohon jasa baik pihak KTAJ membantu dari segi kos perubatan Jack Sparrow yang sy jumpa di kedai mamak di Taman Koperasi Polis Gombak pada Jumaat lepas bersamaan 2/8/2012 dalam keadaan yang sungguh menghibakan mengesot hanya menggunakan tangan. Sekarang Jack berada di bawah jagaan Mira Ahmad sb sy x boleh bw dia ke Gasing Vet. Jadi minta tolong Mira Ahmad. Mira baru communicate ...

Read Full Story    |    View Comments
BOY (Nurul Saadah)
6th Sep 2012, by SCRATCH

Pada 12 Ogos yang lalu, Nurul Saadah membuat posting di wall kami bertanyakan klinik haiwan 24jam. Tak lama selepas itu, kami menerima email ini daripada Nurul Saadah, Ahad, 12 Ogos 2012 - 9.37pmSalam ktaj,Td sy ade post pasal clinic 24 hours kt FB..boy kucing stray yg dibuang depan umah saya dlm sebulan dua yg lepas..boy sgt takut dgn org..so sy n jiran bg dia makan..tadi boy kene langgar depan umah jiran sy..sy bawak dia ke animal medical centre KL..kecederaan boy serious..die cedera d...

Read Full Story    |    View Comments
SYAWAL Aka WAWAL (Kes FIP)
31st Aug 2012, by SCRATCH

Ketika salah seorang SCRATCHer kami, Cik F berbuka puasa di rumah neneknya di Klang, beliau ditemukan dengan kucing malang ini.Kucing ini kucing jantan. Bukan buncit disebabkan bunting. Melihat keadaannya begitu, Cik F meminta pendapat rakan-rakan SCRATCH yang lain. Setelah berbincang, Cik F membawa kucing ini ke Klinik Haiwan Port Dickson pada 28 Julai 2012 yang lalu. .    Doktor yang merawat pun terkejut melihat keadaan kucing ini setibanya Cik F di sana. Perutnya yang...

Read Full Story    |    View Comments
GINGER (Nur Irdina Afiqah Sabri)
23rd Aug 2012, by SCRATCH

Nur Irdina Afiqah telah menghantar gambar kucing yang patah rahang ini pada 5 Ogos lepas. Menurut Irdina, kucing ini sedang di rawat di St Angel Animal Medical Center, Seri Kembangan dan baru menjalani pembedahan kelmarin. Kucing ini diberi nama GINGER. salam 1 malaysia, saya menemui seekor anak kucing yang kira-kira 6-9 bulan di tepi jalan. saya menemuinya dengan keadaan yang teruk sekali. rahangnya patah dan tidak boleh makan atau minum. saya berasa sangat simpati keatasnya. lalu saya mengambi...

Read Full Story    |    View Comments
KELABU Kucing Hernia (Nadzirah Yusop)
23rd Aug 2012, by SCRATCH

Isnin, 20 Ogos 2012 - 10.24pm Assalamualaikum, 3 hari yg lepas ada seekor kucing jantan takdela besar sgt. sederhana je size die dan masih boleh dipanggil kitten telah datang kerumah saya dalam keadaan sangat lemah. saya dapati perut dia sangat kempis tetapi kaki dia jadi besar dan membuatkannya sukar untuk berjalan. dia tak mau makan dan minum selama 3 hari. mungkin kitten ini mengalami masalah organ dalaman lalu saya pun bawa dia ke vet.vet mengatakan kitten ini memerlukan pembedahan kerana p...

Read Full Story    |    View Comments
Si SANGGUL (Deedee Ibrahim)
23rd Aug 2012, by SCRATCH

Gambar Si SANGGUL pernah kami kongsikan di page Kucing Terbiar & Anjing Jalanan di Facebook pada 5 Mac 2012 yang lalu. Menurut Deedee, ayah dan ibunya mendapati ada seekor kucing di hadapan rumah mereka di Johor Bahru setelah pulang dari bersembahyang Subuh di masjid. Kucing betina yang di namakan Si SANGGUL ini ditemui berdarah-darah dengan kedua-dua belah kaki yang hancur, kemungkinan di gilis kenderaan berat.SANGGUL kemudian di bawa ke Klinik Dr Koh untuk menjalani pembedahan membuan...

Read Full Story    |    View Comments
SPEUTERING DAY 2012 : KAMPAR, PERAK
16th Aug 2012, by SCRATCH

PROGRAM PEMANDULAN HAIWAN PELIHARAAN PADA HARGA MURAH KEMBALI!  KINI DI KAMPAR PERAK! PROGRAM SEHARI ini dibuka untuk memandulkan haiwan peliharaan anda pada kos murah bersempena pembukaan KLINIK HAIWAN KAMPAR, Perak. Gambar kredit kepada Hwee San TanMatlamat kami ialah mengurangkan populasi haiwan jalanan dengan menyediakan program pemandulan murah kepada pemilik-pemilik haiwan. Ini bertujuan mengelakkan haiwan peliharaan daripada membiak tanpa kawalan dan menjadi mangsa d...

Read Full Story    |    View Comments
Subsidi Pemandulan Di KKS 11 Ogos 2012
14th Aug 2012, by SCRATCH

8 ekor kucing, 5 ekor betina dan 3 ekor jantan telah didaftarkan untuk dimandulkan pada 11 Ogos 2012. Walau bagaimanapun, seekor kucing betina tak dapat hadir kerana adopter ada kecemasan dan perlu pulang ke kampung. 1) Nurhuda Jamaluddin - 2 kucing betina + 2 kucing jantanNurhuda mendaftar untuk 3 ekor kucing betina dan seekor kucing jantan. Tetapi kucing betina tersebut melarikan diri pada waktu subuh dan segera digantikan dengan kucing jantan yang lain. *Kucing yang digantikan perlu...

Read Full Story    |    View Comments
Si KENIT Anak Kucing Kecacingan (Chyno Radzi)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Kami menerima email pada 16 Julai yang lalu bersama gambar-gambar di bawah. Penghantar email hanya dikenali sebagai Chyno Radzi. Menurut Chyno, dia pernah melihat anak kucing ini dilanggar sebuah Avanza pada 5 Julai 2012 yang lalu. Chyno membawa anak kucing ini ke klinik veterinar di Kuala Kangsar Perak, namun doktor yang merawat tidak dapat mengenalpasti masalah kucing ini. Anak kucing ini terbaring lemah 2 hari setelah dilanggar. Dan kembali sembuh pada hari ketiga. Namun ada sesuatu yang t...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Patah Kaki Depan Dan Bengkak Mulut (Nur Hazratie)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email yang kami terima dari Nur Hazratie : Ahad, 22 Julai 2012 - 9.50amsalam..saya yang post di facebook pasal kucing yang patah tangan n mulut bengkak tu..vet mana ye yang sesuai utk saya pergi..saya stay di bandar sri permaisuri..saya boleh bawa dia ke vet tp hari selasa baru boleh sbb abg saya gaji masa tu...so saya harap buat masa sekarang ada x apa2 treatment yang sesuai sbb td saya check dia dah x berak berdarah just suka mengiau..maybe lenguh atau gatal2 sbb bila saya urut dia ...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Kepala Berlubang (Nur Dianah Abd Ghani)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email ini kami terima daripada Nur Dianah Bt Abd Ghani : Ahad, 22 Julai 2012 - 1.37pmNi gambar2 kucing tu, kucing ni jantan..Jumpe hari isnin pukul 7 malam nampak mcm kena pukul sampai dia xleh berjalan then luka dia nampak mcm makin terukmula2 waktu jumpe luka dia kecik je tapi sekarang dah jadi mcm dalam gambar tu..Saya xtau nak buat ape nii first time tgk luka mcm tu kucing2 saya xpernah kena mcm tu...Regards,Nur Dianah Bt Abd Ghani0132625xxxKami menyarankan agar Diana segera membawa kuc...

Read Full Story    |    View Comments
Anak Kucing Terbiar Mati (Bahizal Abu Bakar)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Saudari Ezal mengirimkan gambar anak-anak kucing ini beserta pelan lokasi di mana anak-anak kucing malang ini ditemui.  2 ekor anak kucing malang telah ditinggalkan di Jalan Taman Datok Senu, Sentul bersebelahan highway. Salah seekor daripada anak kucing ini telah mati ketika ditemui. Ezal berjaya mendapatkan penjaga untuk anak kucing ini dan menanam bangkai anak kucing yang telah mati. Sampai bila kita sanggup melihat pemandangan seperti ini berterusan?  Tolong mandulkan kucing peliha...

Read Full Story    |    View Comments
Kucing Dengan Luka Teruk (Raja Hanisah)
11th Aug 2012, by SCRATCH

Email ini kami terima daripada Raja Hanisah : Rabu, 25 Julai 2012 - 8.37am. Salam & selamat pagi ktaj,Pagi tadi lebih kurang jam 06:40pagi ada seekor kucing jalanan dihadapan pagar rumah saya yang telah cedera parah dibahagian leher hingga ke telinga sebelah kanan mungkin digigit anjing.  Keadaannya agak teruk dan luka telah lama, berbau dan berulat dibahagian telinga. Saya sedih melihat keaadan dia mengiaw kesakitan. Hari ini saya mengambil cuti 1 hari untuk membawa die k...

Read Full Story    |    View Comments

Page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8     [ Next ]






Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
Kaggle AI Competition
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2019. All rights reserved.